« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ISPOVIJEST

Prikrivanje seksualne orijentacije štetno je za zdravlje

Stalan strah od zlostavljanja i diskriminacije na radnom mjestu zbog seksualne opredijeljenosti pojedinca samo povećava stres, tjeskobu i depresiju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjeran Pavić/CROPIX)
Više o

biseksualnost

,

diskriminacija

,

homoseksualci

,

seksualna orijentacija

,

transseksualnost

Osobe koje prikrivaju vlastitu seksualnu orijentaciju kako bi sačuvale posao nalaze se uz nepravednom položaju čije bi posljedice mogle biti loše za njihovo mentalno, ali i tjelesno zdravlje. Tvrdnja je to Michaela Kirbyja, nekadašnjeg suca Visokog suda u Australiji koji je održao govor u Sydneyu prilikom pokretanja kampanje „Ponos u raznolikosti" čiji je cilj podizanje svijesti poslodavaca o potrebama homoseksualaca, biseksualaca i transseksualaca.

Kirby je homoseksualac i imao je tu sreću da bude u sretnoj vezi s partnerom Johanom van Vlotenom dugih 40 godina. „Zaista sam blagoslovljen", kaže Kirby i dodaje kako bi svi trebali imati tako otvoren odnos s partnerima bilo koje seksualne opredijeljenosti jer je to iznimno važno i za zdravlje pojedinca. Stvarnost je ipak drugačija. Javnost još uvijek nema osjećaja za „drugačije" ljude. I Kirby je to prošao. On je dugo skrivao svoju vezu od očiju javnosti

„Shvatio sam da moram dobro tajiti vezu s osobom koja mi pruža stalnu potporu, koja je zanimljiva, inteligentna i iznimno zabavna pa smo tako igrali igru 'ne pitaj, ne odgovaraj'", kaže Kirby.

Direktorica kampanje „Ponos u raznolikosti" Dawn Hough rekla je da je među ljudima različite seksualne orijentacije strah od zlostavljanja i diskriminacije toliko velik da taj dio svojeg života drže u velikoj tajnosti, naročito na radnom mjestu, što samo povećava tjeskobu, depresiju i stres.

„To je zaista ozbiljan problem i poslodavci bi trebali povući određene poteze kako bi tim osobama pokazali dovoljno obazrivosti", kaže Hough.

10.02.2010. 10:00:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh