« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
DESTRUKTIVNA NAVIKA

Tinejdžerica pije 3 boce vina dnevno

Amy Lewis ima samo 17 godina, ali pije tri litre vina dnevno te je upozorena kako bi uskoro mogla na transplantaciju jetre ukoliko ne zauzda ovu destruktivnu naviku

Fotografija vijesti
Više o

ovisnost

,

alkohol

,

tinejdžerica

,

Mujo i zlatna ribica

Djevojka koja je počela konzumirati alkohol s 12 godina, tri je puta morala na ispumpavanje želuca, pije količinu koja je 12 puta veća od peporučene dnevne količine za žene. Amy objašnjava svoju situaciju: "Znam da me ubija, no ne mogu prestati. Tulumarenje je od mene napravilo alkoholičarku. Znam da bi mogla umrijeti, ali uvijek se vraćam boci."

Amy, koja trenutno radi u lokalnom McDonald'su nakon što je napustila školu, počela je kupovati jeftini cider (vrsta jabukovače) još s 12, kako bi se ukoplila u školsko društvo koje ju je ismijavalo. No njezina navika eskalirala je do troškova od 2000 kuna tjedno: tri boce vina tijekom radnih dana, te pola litre votke, boca vina i deset duplih votki tijekom vikenda.

Svjesna opasnosti, Amy dodaje: "Izlazim van kako bi pila, ne kako bi se zabavila. Nikad se ne sjećam kraja večeri i često izgubim prijatelje. Jednom sam se probudila 40 km dalje od mjesta gdje je bio tulum i nisam znala kako sam tamo dospjela. To me je preplašilo."

Njezini roditelji, koji su sada rastavljeni, pokušali su joj pomoći, te je čak pohađala razna savjetovanja kojima se pokušavala zaustaviti njezina štetna navika. No, nakon nekoliko incidenta povezanih s alkoholom, kada je učiteljicu gađala stolcem te udarila policajca, tinejdžerica se odselila od kuće i sada živi kod tetke.

Efekti alkohola počeli su uzimati svoj danak, a liječnici su njezinu jetru usporedili s onom 30-godišnjaka. Kosa joj je počela ispadati i često ima napadaje panike. "Osjećam se užasno zbog toga, no čak ni to me ne može zaustaviti. Ponekad je probudim s drhtavicom i trebam piće prije posla."

Njezina priča dolazi kao upozorenje na sve veću konzumaciju i zlouporabu alkohola među mladima. Samo u Britaniji više od 1500 muškaraca i žena završi u bolnici zbog alkohola, a 15,000 osoba umire godišnje.

08.09.2010. 13:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ivan77
    08.09.2010. 17:04
    O Bože...pa zar se u ovakvim slučajevima ne vrši i prisilna hospitalizacija ?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh