« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NEOTKRIVENI PROCESI

Mozak prilikom učenja namjerno zaboravlja stvari

Pokazalo se da određena sjećanja moramo odstraniti kako bismo dobili nove informacije, a upravo je zaboravljanje aktivan proces koji briše pamćenje

(Shutterstock)
Više o

pamćenje

,

mozak

,

muhe

,

memorija

,

zaboravljanje

,

protein Rac

Iako se već dugo zna da se novostečeno kratkoročno znanje često briše, znanstvenici su novim istraživanjem na muhama utvrdili kako se zaboravljanje ne događa samo tako. Studija objavljena u časopisu Cell navodi kako ljudi moraju odstraniti određena sjećanja kako bi im stigle nove informacije, a upravo je zaboravljanje aktivan proces koji briše pamćenje.

Znanstvenici su taj proces pratili do molekularne staze koja uključuje mali protein poznat pod imenom Rac. Kad je taj mehanizam blokiran, muhe se drže novostečenog pamćenja duže nego što bi to inače činile.

Tim pod vodstvom Yi Zhonga sa Sveučilišta Tsinghua trenirali su muhe s dva odbojna mirisa. Kako bi dodatno pogoršali jedan od mirisa, zastrašili su muhe spuštanjem stopala dok su mirisale, što je dovelo do toga da su muhe izbjegavale miris koji je bio popraćen strašenjem stopalom.

U prvom eksperimentu pustili su muhe same nakon što je mirisanje bilo gotovo i potom su ih testirali u određenim točkama vremena dok je njihovo pamćenje slabilo. U drugom eksperimentu znanstvenici su izložili muhe novom pamćenju, odnosno novom paru mirisa. Na kraju su preokrenuli učenje tako što su šok stopala spojili sa suprotnim mirisom.

U svakom od slučajeva muhe su nakon nekog vremena zaboravile što su naučile, i to u procesu vođenom proteinom Rac. Naime, Rac se uključuje kad muhe nešto jednostavno zaborave. Kad je Rac bio blokiran, novo pamćenje je nestajalo mnogo sporije, a kad su razine Raca umjetno podizane u neuronima muha, njihovo pamćenje je brže i nestajalo.

Znanstvenici već dugo raspravljaju o razlozima zbog kojih zaboravljamo. Jedna je teorija da je novo pamćenje nestabilno, a druga da smetnje uzrokuju brže brisanje kratkoročnog pamćenja jer stalno dolaze nove informacije.

Sada se čini da su te dvije teorije zapravo jedan proces, barem na molekularnoj razini. Kako kaže prof. Zhong, znanstvenici još uvijek ne razumiju srž pamćenja u smislu od čega se sastoji i što se briše, a studija o zaboravljanju mogla bi biti bolji način spoznavanja tih činjenica.

19.02.2010. 18:44:23
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kako smršaviti
    19.02.2010. 21:04
    A ja se pitam kako ne mogu ništa zapamtiti...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh