« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
prvi prijenos

Internet slavi 40. rođendan

Između dva ogromna, 500 km udaljena računala ostvaren je na današnji dan prvi internetski prijenos podataka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

internet

,

Leonard Kleinrock

,

povijest interneta

Iako su određeni napori postojali i ranije, 29. listopad 1969. ušao je u povijest kao početak pravog razvoja interneta i kao dan kada su istraživači preko mreže poslali prvi paket podataka.

Projekt je pokrenula Agencija za napredna istraživanja Ministarstva obrane SAD-a (ARPANET) na kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu. Cilj interneta bio je omogućiti znanstvenicima različitih sveučilišta razmjenjivanje rezultata istraživanja dobivenih na različitim lokacijama.

Profesor informatike Leonard Kleinrock sjeo je prije točno 40. godina za veliko računalo u LA-u i pomoću tipkovnice upisivao slova u sustav koja su se preko mreže pojavljivala na ekranu 500 km udaljenog računala Sveučilišta Stanford.

"Jeste li dobili slovo L", pitao je profesor svoje kolege preko telefona koji su potvrdili uspješan prijenos. Upisao je još slova O i G nakon čega je došlo do privremenog pada sustava, ali je iz drugog pokušaja uspio do kraja upisati riječ "Logon".

Internet se prvo razvijao vrlo sporo, a zatim vrtoglavo. Tek je 1990-ih pojam postao poznat široj javnosti, a pravi boom virtualna mreža doživjela je u novom tisućljeću. Na svijetu danas ima oko 1,5 milijardi korisnika koji su uglavnom na mrežu spojeni 24 sata imaju, brze veze i bez interneta si gotovo ne mogu zamisliti svakodnevan rad i život.

29.10.2009. 07:14:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh