« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ŠTO DA RADIM?

Dosada vas zaista može ubiti

Osobe koje se žale na iznimnu dosadu često su sklone pići i cigaretama za koje se zna da skraćuju život

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

cigarete

,

alkohol

,

dosada

,

životni vijek

Vjerovali ili ne, dosada vam zaista može skratiti životni vijek, tvrde znanstvenici. Osobe koje se često žale na dosadu vjerojatnije će umrijeti prije vremena, a oni koji doživljavaju dosadu poprilični intenzivno imaju 2,5 puta veću šansu da obole od srčanih bolesti ili dožive udar od onih koji su manje-više zadovoljni ljudi.

Preko 7,000 javnih službenika sudjelovalo je u proučavanju koje je trajalo 25 godina. Sudionici koji su se često žalili na dosadu u 40 posto slučajeva su umrli prije nego li je studija privedena kraju. Znanstvenici smatraju da bi uzrok tome mogao ležati u činjenici da se osobe kojima je dosadno i koje su nezadovoljne svojim životom često prepuštaju nezdravim navikama poput pušenja i opijanja za koje se zna da utječu na duljinu ljudskog života.

Specijalisti iz Ureda za epidemiologiju i javno zdravstvo pri Sveučilištu College iz Londona analizirali su podatke o 7, 524 javna službenika u dobi između 35 i 55 godina koji su intervjuirani tijekom perioda od 1985. do 1988. o razini dosade koju doživljavaju. Zatim su stručnjaci provjeravali je li itko od njih preminuo.

Martin Shipley, koji je suautor istraživanja čija će objava biti u narednom broju časopisa International Journal of Epidemiology, kaže da saznanja ukazuju na to da dosada ima jasnu vezu sa srčanim bolestima. „Važno je da osobe s dosadnim poslovima pronađu neke vanjske interese kako bi tu dosadu držali podalje od sebe umjesto da se odaju cigaretama i piću", kaže istraživač.

Na sve to psiholog Graham Price dodaje kako je važno da osobe razlikuju uzroke i posljedice. On se pita odaju li se ti ljudi piću i cigaretama zato što im je dosadno ili zato što imaju određene karakteristike u svojoj osobnosti. On tvrdi da je ljudima koji su demotivirani i koji nisu inspirirani vlastitim životom, zbog čega postaju depresivnima, najbolje da pozornost sa sebe usmjere na druge ljude. Umjesto da se ponašaju u stilu ja, ja i samo ja, trebali bi razmišljati o tome što mogu učiniti za obitelj, prijatelje, kolege pa čak i za nadređene.

Studija je pokazala da jednom službeniku od njih deset u posljednjih mjesec dana bili iznimno dosadno, a kod žena je taj broj dvostruko veći. Mlađi djelatnici kao i oni koji obavljaju manualni rad također se češće dosađuju. Oni koji su se izjašnjavali tijekom studije da im je jako, jako dosadno u 37 posto slučajeva su preminuli prije kraja studije.
07.02.2010. 12:39:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh