Metro-portal.hr

objavljeno 07.02.2010. 12:39:58
ŠTO DA RADIM?

Dosada vas zaista može ubiti

Osobe koje se žale na iznimnu dosadu često su sklone pići i cigaretama za koje se zna da skraćuju život

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)

Vjerovali ili ne, dosada vam zaista može skratiti životni vijek, tvrde znanstvenici. Osobe koje se često žale na dosadu vjerojatnije će umrijeti prije vremena, a oni koji doživljavaju dosadu poprilični intenzivno imaju 2,5 puta veću šansu da obole od srčanih bolesti ili dožive udar od onih koji su manje-više zadovoljni ljudi.

Preko 7,000 javnih službenika sudjelovalo je u proučavanju koje je trajalo 25 godina. Sudionici koji su se često žalili na dosadu u 40 posto slučajeva su umrli prije nego li je studija privedena kraju. Znanstvenici smatraju da bi uzrok tome mogao ležati u činjenici da se osobe kojima je dosadno i koje su nezadovoljne svojim životom često prepuštaju nezdravim navikama poput pušenja i opijanja za koje se zna da utječu na duljinu ljudskog života.

Specijalisti iz Ureda za epidemiologiju i javno zdravstvo pri Sveučilištu College iz Londona analizirali su podatke o 7, 524 javna službenika u dobi između 35 i 55 godina koji su intervjuirani tijekom perioda od 1985. do 1988. o razini dosade koju doživljavaju. Zatim su stručnjaci provjeravali je li itko od njih preminuo.

Martin Shipley, koji je suautor istraživanja čija će objava biti u narednom broju časopisa International Journal of Epidemiology, kaže da saznanja ukazuju na to da dosada ima jasnu vezu sa srčanim bolestima. „Važno je da osobe s dosadnim poslovima pronađu neke vanjske interese kako bi tu dosadu držali podalje od sebe umjesto da se odaju cigaretama i piću", kaže istraživač.

Na sve to psiholog Graham Price dodaje kako je važno da osobe razlikuju uzroke i posljedice. On se pita odaju li se ti ljudi piću i cigaretama zato što im je dosadno ili zato što imaju određene karakteristike u svojoj osobnosti. On tvrdi da je ljudima koji su demotivirani i koji nisu inspirirani vlastitim životom, zbog čega postaju depresivnima, najbolje da pozornost sa sebe usmjere na druge ljude. Umjesto da se ponašaju u stilu ja, ja i samo ja, trebali bi razmišljati o tome što mogu učiniti za obitelj, prijatelje, kolege pa čak i za nadređene.

Studija je pokazala da jednom službeniku od njih deset u posljednjih mjesec dana bili iznimno dosadno, a kod žena je taj broj dvostruko veći. Mlađi djelatnici kao i oni koji obavljaju manualni rad također se češće dosađuju. Oni koji su se izjašnjavali tijekom studije da im je jako, jako dosadno u 37 posto slučajeva su preminuli prije kraja studije.
07.02.2010. 12:39:58
http://metro-portal.hr/dosada-vas-zaista-moze-ubiti/32425/