« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NEPRIJATELJ BR. 1

Više od četvrtine Amerikanaca je pretilo

Najnoviji podaci pokazuju da je pretilo više od 72 milijuna odraslih Amerikanaca, a prekomjerna težina jedan je od vodećih uzroka smrti u SAD-u

pretilost SAD
pretilost SAD (Getty Images)
Više o

pretilost

,

debljina

,

prekomjerna težina

,

ruud gullit

,

NK Terek Grozni

Pretilo je više od 72 milijuna odraslih Amerikanaca, odnosno njih 26,7 posto, navodi se u izvješću američkog Centra za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC).

Pretilost je postala "glavnom prijetnjom javnom zdravlju" u Sjedinjenim Državama, a stanje se svake godine pogoršava, navodi se u izvješću.

"Trebamo poduzeti intenzivne, sveobuhvatne i kontinuirane napore kako bismo se suočili s problemom pretilosti", rekao je ravnatelj CDC-a Thomas Frieden koji dodaje da su bolesti povezane s prevelikom težinom među vodećim uzrocima smrti Amerikanaca.

>> Globalizacija donijela i pandemiju debljine

Studija je pokazala da je 2009. bilo 2,4 milijuna više pretilih Amerikanaca u odnosu na 2007. godinu.

U devet američkih saveznih država bilo je više od 30 posto pretilih ljudi. "Godine 2000. nije bilo nijedne savezne države u kojoj je postotak pretilih bio veći od 30", rekao je Frieden.

Stanje je posebno zabrinjavajuće među crnačkom populacijom - 36,8 Amerikanaca i čak 41 posto Amerikanki afričkog podrijetla je pretilo, navodi se u studiji. (hina/metro-portal)

04.08.2010. 10:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh