« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
DNO DNA

Švedska zabrinuta za romsku populaciju u Europi

Zbog zabrinjavajućeg stanja Roma u EU, Švedska u pismu poslanom Europskoj komisiji traži obvezujući plan akcije koji bi im zajamčio dostupnost stanovima, izobrazbi i radu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Europska komisija

,

Švedska

,

Romi

Švedska vlada, zabrinuta za Rome, pozvala je u petak Europsku komisiju da hitno pokrene nove mjere u korist te zajednice.

Zbog zabrinjavajućeg stanja vezanog uz Rome u Europskoj uniji, Švedska u pismu poslanom Europskoj komisiji traži obvezujući plan akcije koji bi im zajamčio dostupnost stanovima, izobrazbi i radu, a koji bi trebao poduprijeti Europski socijalni fond. Europski ministri vanjskih poslova Brigitta Ohlsson i ministar integracije i za jednakost spolova Nyamko Sabuni upozoravaju u pismu da će se obratiti Vijeću ministara EU-a ako se te mjere odmah ne pokrenu.

Pismo je poslano europskim povjerenicima Viviane Reding, zaduženoj za pravosuđe i temeljena ljudska prava, i Laszlu Andoru, zaduženom za zapošljavanje, upravo na dan kada je u švedskoj vladi predstavljeno izvješće o pravima Roma. Izvješće je sastavilo povjerenstvo osnovano 2006., a u njemu su Romi, znanstvenici, nevladine organizacije i policajci.

U pismu se predlaže 20-godišnja strategiju za Rome, osnutak povjerenstva istine te razne mjere zbog diskriminacije prema toj zajednici od 50.000 osoba u Švedskoj. Maria Leossne, bivša čelnica liberalne stranke koja je trenutačno na vlasti, drži da nije riječ o švedskom problemu, nego europskom. (hina/metro-portal)

30.07.2010. 23:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh