« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
VODNI VAL

Slovenija: Kritično stanje zbog poplava

Vodostaj rijeka prema Hrvatskoj i dalje raste, ali za poslijepodne se najavljuje smirivanje vremena i postupni pad vodostaja

Slovenija: Kritično stanje zbog poplava
Slovenija: Kritično stanje zbog poplava (Blaž Samec/Delo/Cropix)
Više o

vodostaj

,

vodni val

,

Sava

,

TURKTHEDJ

Zbog jakih kiša u Sloveniji je stanje prošle noći i u nedjelju ujutro u mnogim krajevima bilo kritično, no meteorolozi za popodne najavljuju smirivanje vremena i postupni pad vodostaja rijeka, osobito u zapadnim i središnjim područjima.

Upozoravaju ipak da vodostaj rijeka u donjem toku prema Hrvatskoj i dalje raste. Jake kiše u različitim dijelovima zemlje i ove su noći izazivale problema, zbog čega su uslijedile brojne intervencije vatrogasaca i civilne zaštite.

>> Veliki vodni val Save poslijepodne stiže u Zagreb

Nekoliko tisuća domaćinstava u ljubljanskoj četvrti Vič i dalje je pod vodom i bez struje zbog izlijevanja potoka Gradaščica. Teško je i stanje na području Zagorja ob Savi i u Laškom kod Celja koje je zbog poplava prometno odsječeno, te oko Ajdovščine gdje se izlila rijaka Vipava. No, razina većine rijeka u središnjim i zapadnim krajevima stagnira, pa se očekuje se da će se do popodne voda povući.

Prema hidrološkoj prognozi, koju je u nedjelju poslije 8 sati objavilo ministarstvo za okoliš i prostor, vrlo je jak porast vodostaja rijeke Save, pa je sinoćnja najava o povećanju njenog protoka između Krškog i Brežica sa 2.800 prostornih metara po sekundi podignuta na 3.500 kubika tijekom jutra. Daljnji porast vodostaja najavljuje se i za rijeke Kupu i Sutlu. (hina/metro-portal)

19.09.2010. 12:18:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh