« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SIMBOLIKA

Vatrena stihija zahvaća Kolosej

Vatra će gutati rimski Kolosej samo virtualno - umjetnici su smislili spektakl kako bi potaknuli raspravu o krhkosti kulturnih znamenitosti

rimski Kolosej
rimski Kolosej (Getty Images)
Više o

ječmenac

,

dva sunca

,

Mozartine

Vatrena stihija zahvatit će rimski Kolosej u umjetničkom spektaklu nekoliko sljedećih noći kako bi potaknula raspravu o krhkosti europskih kulturnih znamenitosti.

Za umjetnike Thyru Hilden i Pia Diaza izgaranje rimskog amfiteatra u virtualnom plamenu bit će kulminacija dugotrajnog projekta koji koristi video projekcije divljanja vatre kako bi se činilo da znamenite građevine izgaraju.

"Željeli smo nešto što simbolizira razaranje i stvaranje u jednom. Željeli smo preispitati bi li nešto trebalo postojati ili ne i što nam baština znači", rekao je Diaz. "Što bi se dogodilo ako uništite muzej ili zgradu, je li uništena i kultura? Treba li to ponovno izgraditi ili imamo istu kulturu kao i ranije", upitao se dok su prizori vatrene stihije projicirani s ulaza u Kolosej čime se dobila iluzija kao da gori iznutra.

Kolosej, prvi put otvoren 80. godine poslije Krista, jedan je od najpoznatijih spomenika antičkog doba. No, pretrpio je štete zbog zanemarivanja zadnjih godina što je navelo talijansku vladu da potraži privatne sponzore koji bi željeli pomoći u financiranju radova na restauraciji. (hina/metro-portal)

19.09.2010. 11:48:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh