« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NABUJALA RIJEKA

Veliki vodni val Save poslijepodne stiže u Zagreb

Vodostaji u Sloveniji još uvijek rastu, ali u Hrvatskim vodama očekuju da će vodni val kroz Hrvatsku proći bez ikakvih problema

Veliki vodni val Save poslijepodne stiže u Zagreb
Veliki vodni val Save poslijepodne stiže u Zagreb (Damir Krajač/Cropix)
Više o

vodostaj

,

vodni val

,

Sava

,

TURKTHEDJ

,

Luke Skywalker

U poslijepodnevnim satima u Zagrebu se očekuje dolazak velikog vodnog vala rijeke Save iz Slovenije koji bi kroz Zagreb trebao proći bez ikakvih problema, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić.

Kiša u Sloveniji još uvijek pada, vodostaji još uvijek rastu, pa je vodni val malo spljošteniji i duže traje, tako da će umjesto u prijepodnevnim satima u Zagreb stići danas poslijepodne. "Očekujemo da će taj vodni val iznositi oko 420 centimetara i mi ćemo ga provesti normalno kroz Zagreb", istaknuo je Husarić.

Kazao je da je preljev Odra rano jutros u četiri sata počeo funkcionirati, te dodao da je radi rasterećenja vodostaja aktivirana ustava Prevlaka koja bi se tijekom dana trebala dići na svoj maksimum. Ističe da su i dalje u Zagrebu na snazi redovite mjere obrane od poplava te da se nada da izvanrednih mjera neće biti.

Rekao je da vodostaji rijeka u Hrvatskoj još uvijek rastu te da su sve ekipe na terenu i uspostavljena su sva dežurstva. Zečji nasipi postavljaju se u mjestu Medsave kod Samobora i Drenju Brdovečkom kod Zaprešića, u nebranjenom području. Tamo se zasad odolijeva vodama ali su se pojavile i podzemne i zaobalne vode.

Velike kiše padaju na riječkom, istarskom i gorankom području. U Istri ima lokalnih izlijevanja - u Umagu je lokalna poplava zbog loše oborinske kanalizacije. Lokalnih izlijevanja ima i na području Zagorja i Međimurja. Husarić je izjavio da rijeka Mura pomalo raste ali da je sve u stanju redovne obrane od poplava, a isto tako i Drava lagano raste i pripremno je stanje obrane od poplava.

Vodostaji rijeke Kupe su u porastu i maksimumi se očekuju sutra. Karlovac je u pripremnim mjerama obrane od poplava. Vodostaji Dunava su u blagom porastu.

Prema prognozama očekuje se da će tijekom današnjeg dana kiša prestati padati i da će se stanje početi normalizirati, zaključio je Husarić. (hina/metro-portal)

19.09.2010. 11:14:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh