« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
BARACK OBAMA:

SAD će nastaviti podupirati izraelsku sigurnost

Američki predsjednik kaže da ekstremisti ne mogu spriječiti SAD u uspostavi izraelske sigurnosti i u ostvarenju trajnog mira

Barack Obama
Barack Obama (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Hamas

,

Izrael Palestina

,

Boštjan Cesar

,

kukci

Barack Obama je u srijedu osudio ubojstvo četvero Izraelaca na Zapadnoj obali dan ranije, za koje je odgovornost preuzeo naoružani ogranak Hamasa.

Nakon 90-minutnog susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Bijeloj kući, američki predsjednik je kazao da želi izravno razgovarati "s Izraelcima i stanovnicima regije o besmislenom pokolju koji se dogodio jučer (utorak) pokraj Hebrona".

"Želim da svi znaju kako SAD neće umanjiti svoju potporu izraelskoj sigurnosti i da ćemo suzbiti slične terorističke aktivnosti", dodao je Obama.

>> Uhićeno oko 150 aktivista Hamasa zbog napada na židovske doseljenike

"Hamas, i onaj tko preuzme odgovornost za ove gnusne zločine, mora shvatiti da nas neće spriječiti u uspostavi izraelske sigurnosti i u ostvarenju trajnog mira", obećao je američki predsjednik.

Obama koji u srijedu u Ovalnom uredu prima glavne protagoniste bliskoistočnog mirovnog procesa, kao uvod u izravne izraelsko-palestinske pregovore koji u četvrtak trebaju početi u Washingtonu, priznao je da "postoje ekstremisti koji ne žele mir, već razaranje".

Dva bračna para izraelskih naseljenika, među kojima i jedna trudnica, ubijeni su u utorak u napadu pokraj židovskog naselja Kyriat Arbe, u okolici Hebrona (Zapadna obala), za koji je odgovornost preuzeo Hamas.

Nastavak židovske kolonizacije uništit će mirovne pregovore

Nastavak gradnje židovskih naselja na okupiranom području osudit će na neuspjeh izravne mirovne pregovore na Bliskom istoku, upozorio je palestinski glasnogovornik Nabil Abu Rudeina, dan uoči nastavka pregovora u Washingtonu.

"Gradnja naselja se mora prekinuti. Njezin nastavak će značiti kraj mirovnog procesa", dodao je glasnogovornik, pošto je izjavu dao izraelski premijer Benjamin Netanyahu. On je kazao američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton da ne kani produljiti moratorij na gradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali koji istječe 26. rujna. (hina/metro-portal)

01.09.2010. 21:26:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh