« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
BEZ NASILJA

Dodik najavio miroljubiv put prema autonomiji

Milorad Dodik smatra da neovisnost Kosova daje za pravo i Republici Srpskoj da se odcijepi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

Milorad Dodik

,

Republika Srpska

,

autonomija

To se može ostvariti mirnim putem u roku od četiri godine, ali regija neće juriti u takav potez, rekao je u srijedu čelnik Republike Srpske. Premijer RS-a Milorad Dodik je u intervjuu agenciji Reuters rekao kako je njegov prioritet ostvariti veću autonomiju u sklopu Daytonskoga mirovnog ugovora iz 1995. kojim je završen rat u BiH. Ali ne uspije li to, on će tražiti nezavisnost od BiH.

"Ako kosovski Albanci, po Međunarodnome sudu pravde i najvažnijim diplomatskim silama svijeta, imaju pravo na odcjepljenje zbog etničke mržnje i izostanka jedinstva sa Srbima, zašto to ne bismo mogli i mi u Bosni i Hercegovini?", upitao je Dodik.

U srpnju je sud u Den Haagu izdao savjetodavno mišljenje po kojem Kosovo prije dvije godine nije prekršilo međunarodno pravo proglašenjem nezavisnosti. Dodik je rekao kako očekuje da republika bosanskih Srba dobije autonomiju u iduće četiri godine, ali dodao je "ako bude nužno za očuvanje mira, čekat ćemo i deset godina".

Dodik, koji se kandidirao za predsjednika na izborima 3. listopada, kaže kako Republika Srpska neće postupati jednostrano i da odvajanje od Bosne i Hercegovine neće donijeti rat ili nasilje. (hina/metro-portal)

01.09.2010. 20:43:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh