« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
L'AWENIRE

Papa brani suradnike od uvredljivih medijskih napada

Glavni urednik lista Talijanske biskupske konferencije dao je ostavku nakon, kako se čini, lažnog napada u listu Il Giornale

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

kleveta

,

Il Giornale

,

Dino Boffo

,

L'Avvenire

Papa Benedikt XVI. izrazio je u utorak žaljenje zbog "uvredljivih napada" na svoje suradnike koje talijanski mediji optužuju da su odgovorni za ostavku glavnog urednika lista talijanske biskupske konferencije koji je bio žrtva klevete.

Papa "žali zbog nepravednih i uvredljivih napada" na svoje suradnike, ocjenjuje državno tajništvo, najviše tijelo Svete Stolice, u priopćenju, što inače rijetko čini.

Dino Boffo, glavni urednik L'Avvenirea, lista Talijanske biskupske konferencije, dao je ostavku u rujnu, nekoliko dana pošto je bio meta napada Il Giornalea, novina u vlasništvu obitelji premijera Silvija Berlusconija.

Taj je dnevni list objavio dokumente za koje je poslije utvrđeno da su lažni, u kojima Boffa za uznemiravanje optužuje žena čiji je muž bio njegov ljubavnik.

Samo nekoliko mjeseci poslije, direktor Il Giornalea Vittorio Feltri koji je autor napisa u kojemu je oklevetao Boffa, priznao je da je bio prevaren.

Zadnjih dana više talijanskih novina piše da su lažni dokumenti koji su uzrokovali ostavku Boffa, dobiveni od osoba koje dolaze iz samog Vatikana. U nekim napisima optužuje se direktora L'Osservatore Romana, Giana Mariju Viana, pa i državnog tajnika Svete Stolice, kardinala Tarcisija Bertonea.

Lažne dokumente objavio je Il Giornale pošto je L'Avvenire oštro napao Berlusconija zbog njegove navodne veze s malodobnicom i eskort djevojkom.

"Ti napisi u kojima se pokušavaju rekonstruirati događaji potpuno su neutemeljeni. To je dio klevetničke kampanje protiv Svete Stolice koja obuhvaća i samoga Papu", piše u vatikanskom priopćenju.

Papa "svojim suradnici ponovno pruža puno povjerenje i moli da oni kojima je dobro Crkve doista na srcu, učine sve kako bi se zajamčili istina i pravda", zaključuje državno tajništvo Svete Stolice. (hina/metro-portal)

09.02.2010. 22:00:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh