« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
nova nuklearna prijetnja?

SAD: Iran sprema nuklearnu bombu

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program namjenjen proizvodnji struje, ali SAD ne vjeruje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Iran

,

IAEA

,

nuklearni program u Iranu

,

Glyn Davies

Sjedinjene Američke Države u srijedu su izrazile "ozbiljnu zabrinutost" jer bi Iran uskoro mogao izraditi nuklearnu bombu pošto je nagomilao velike zalihe obogaćena urana, te su zajedno s europskim saveznicima pozvale Teheran da nastavi pregovore o svojim nuklearnim nakanama, javljaju agencije.

Američki izaslanik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) rekao je na sastanku u Beču da je, po najnovijim izvješćima, Iran "vrlo blizu ili već posjeduje" dostatne zalihe obogaćena urana za proizvodnju jedne nuklearne bombe.

"Ozbiljno smo zabrinuti jer Iran namjerno pokušava, u najmanju ruku, zadržati otvorenom mogućnost izradbe nuklearnog oružja", rekao je američki izaslanik Glyn Davies pred Vijećem guvernera 35-člane IAEA-e, prenosi agencija AP.

Sastanak Vijeća guvernera održava se nekoliko sati uoči najavljene konferencije za tisak u Teheranu na kojoj bi iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki trebao velikim silama predstaviti nove iranske prijedloge za nastavak pregovora. Iran je priopćio da se paket prijedloga bavi "globalnim izazovima", uključivo nuklearnu suradnju, ali i da Teheran nije spreman razgovarati o svom nuklearnom programu, prenosi Reuters.

"Iran je sada vrlo blizu ili već posjeduje dostatne količine nisko obogaćena urana za proizvodnju jedne nuklearne bombe", rekao je Davies.

"Obogaćivanjem urana ... Iran se približio opasnu i destabilizirajućem kapacitetu", rekao je Davies.

U najnovijem izvješću IAEA navodi da Iran posjeduje najmanje 1430 kilograma nisko obogaćena urana.

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo namijenjen proizvodnji struje, a Zapad vjeruje da je riječ o paravanu za proizvodnju nuklearnog oružja.

Američki predsjednik Barack Obama i njegovi europski saveznici odredili su Iranu rok do kraja rujna da odgovori na ponude za nastavak nuklearnih pregovora, te su Teheranu ponudili trgovinske ustupke odustane li od obogaćivanja urana.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka pozvali su Iran da se vrati "svrhovitim" pregovorima, ustvrdivši kako je "neprihvatljivo" da Iran odbija i najmanji stupanj transparentnosti i suradnje glede nuklearnih pitanja.

Izvor: Hina

09.09.2009. 15:08:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh