« Svijet
objavljeno prije 16 godina i 2 mjeseca

‘Izvršenje smrtne kazne injekcijom nije okrutno’

Vrhovni sud SAD-a odbio je tužbu na pogubljenja u Kentuckyju

Odluka će se iskoristiti za ukidanje moratorija na smrtnu kaznu
Odluka će se iskoristiti za ukidanje moratorija na smrtnu kaznu (AFP)
Više o

Američki Vrhovni sud

,

smrtna kazna

,

Kentuckyj

Američki Vrhovni sud potvrdio je ispravnost izvršenja smrtne kazne injekcijom u saveznoj državi Kentuckyju, koje su branitelji dvojice osuđenika na smrt 2004. godine pokušali pobiti zbog nepotrebne okrutnosti, zabranjene 8. amandmanom Ustava Sjedinjenih Država.

Devet sudaca Vrhovnog suda je glasovima sedam prema dva odbilo tužbu na postupak pogubljenja u Kentuckyju, navodeći u pravorijeku da tužitelji nisu uspjeli dokazati opasnosti od nanošenja bola zbog pogrešaka u inače ‘humanom protokolu pogubljenja’, po čemu bi taj postupak bio izjednačen s okrutnom i neuobičajenom kaznom. Jedan od sudaca u izdvojenu je mišljenju ocijenio da pravorijekom neće završiti rasprava o smrtonosnoj injekciji te da bi ona mogla ponovno potaknuti raspravu o održivosti smrtne kazne, koja je ukinuta u većini uređenih demokracija u svijetu.

Odobrenje za nastavak izvršenja smrtnih kazni injekcijom za Kentucky istodobno je i zeleno svjetlo za ostale savezne države koje rabe tu metodu, a neslužbeno su uvele moratorij na pogubljenja do odluke Vrhovnog suda.

Humanija metodaSmrtonosna injekcija u Sjedninjenim Državama upotrebljava se od 1978. kao humanija metoda od dotad najviše upotrebljavane električne stolice. 

Guverner Virginije Tim Kaine odmah je najavio da će njegova država nastaviti planirana pogubljenja. Od 36 američkih saveznih država koje izvršavaju smrtnu kaznu, sve osim Nebraske, gdje je još u uporabi električna stolica, primjenjuju istu metodu kao i Kentucky - pogubljenje koktelom triju medikamenata - jednim od kojeg osuđenik izgubi svijest, drugim koji ga paralizira i trećim koji zaustavi rad srca. U zadnje dvije godine na Floridi i u Kaliforniji dogodilo se da su osuđenici umirali i po pola sata, jer im pri davanju injekcije nije pogođena vena. U ćelijama smrti u SAD-a trenutačno je oko 3300 osuđenika koji čekaju pogubljenje.    (HINA)

17.04.2008. 23:33:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh