« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BLOKADA SE NASTAVLJA

Izrael preusmjerio libijski humanitarni brod prema Egiptu

Brod "Almathea" je dobio upozorenje izraelske mornarice da ne smije prekršiti pomorsku blokadu Pojasa Gaze

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Egipat

,

Libija

,

pojas Gaze

,

film Poštena igra

Teretni humanitarni brod koji je pod moldavskom zastavom i libijskim pokroviteljstvom namjeravao stići do Pojasa Gaze promijenio je smjer i zaplovio prema Egiptu nakon upozorenja izraelske mornarice, objavili su u srijedu izraelski dužnosnici.

Brod "Almathea" u ovom trenutku plovi prema egipatskoj luci El Arišu, nakon što je u utorak navečer dobio odobrenje egipatskih vlasti da u njoj može pristati, objavili su Izraelci. To, međutim, još nisu potvrdili organizatori putovanja, pripadnici humanitarne zaklade koju vodi Saif al-Islam Gadafi, sin libijskog čelnika. Oni su još u utorak tvrdili da brod neće promijeniti smjer.

>> Izrael dopustio uvoz robe za civilnu namjenu u Pojas Gaze

Na brodu se nalazi dvije tisuće tona humanitarne pomoći za Gazu. Izrael ne dopušta razbijanje pomorske blokade Pojasa Gaze i inzistira da se sva humanitarna pomoć može dopremiti samo kopnenim putem, nakon temeljite izraelske kontrole kako se u Gazu ne bi prokrijumčarili zabranjeni materijali.

"Almathea" se u srijedu ujutro nalazila na 90 kilometara od Egipta, odnosno 130 kilometara od Gaze. Na brodu se nalazi 22 aktivista i članova posade. (hina/metro-portal)

14.07.2010. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh