« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
POVRATAK U TEHERAN

Iranski nuklearni znanstvenik napustio američko tlo

Amiri, istraživač teheranskog Sveučilišta Malek Ashtar, tajanstveno je nestao u lipnju 2009., dok je bio na hodočašću u Saudijskoj Arabiji, navode iranski mediji

shahram amiri iran nuklearni znanstvenik
shahram amiri iran nuklearni znanstvenik (YouTube)
Više o

SAD

,

Iran

,

Something

,

Wild Horses

,

najbolja rock balada

Amiri Shahram, iranski nuklearni znanstvenik kojeg su po tvrdnjama Teherana oteli američki agenti, dok Washington tvrdi da je on dobrovoljno boravio u SAD-u, u utorak navečer trebao je otputovati iz Washingtona za Iran, izvijestio je CNN pozivajući se na diplomatske izvore. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast rekao je u Teheranu da je Amiri napustio američko tlo i da se preko treće zemlje vraća u Teheran, gdje će otkriti okolnosti svog boravka u SAD-u. The Washington Post istodobno je izvijestio da bi Shahram trebao otputovati za Iran u srijedu popodne iz newyorške zračne luke Kennedy, letom Turkish Airlinesa.

Amiri, istraživač teheranskog Sveučilišta Malek Ashtar, tajanstveno je nestao u lipnju 2009., dok je bio na hodočašću u Saudijskoj Arabiji, prema iranskim medijima. Iranska vlada optužila je SAD za umiješanost u Amirijev nestanak, rekavši da je istraživač otet silom kako bi odao podatke o nuklearnom programu Teherana. U posljednjih mjesec dana, na internetu su se pojavila dva video snimka čovjeka koji se predstavlja kao Amiri, u kojima tvrdi da je pobjegao od američkih agenata i da se skriva u saveznoj državi Virginiji.

U jednom od videa, poslanom 30. lipnja na YouTube, a datiranom s 14. lipnja, isti čovjek je rekao da je protiv svoje volje u SAD-u, te kako strahuje da će biti otkriven i ponovno uhićen. "Ja sam Shahram Amiri, sin Islamske Republike Iran, koji je uz Božju pomoć uspio u bijegu od američkih agenata sigurnosti u državi Virginiji. Ja sam (privremeno) na sigurnom mjestu i nastojim načiniti ovaj video, ali je sasvim moguće da ću ubrzo ponovno biti uhićen od strane američkih agenata sigurnosti", rekao je Amiri dodajući da "nije slobodan" te da se ne smije javiti obitelji i prijateljima.

>> Pronađen nestali iranski znanstvenik

The Washington Post izvješćuje u srijedu da je Amiri u ponedjeljak izašao iz taksija ispred iranske diplomatske misije u Washingtonu, koja je u sklopu pakistanskog veleposlanstva, i zatražio povratak kući. Amiri je rekao dužnosnicima da su ga oteli američki obavještajci i da je većinu protekle godine proveo u Tucsonu, u Arizoni, gdje je ispitivan o nuklearnim ambicijam Irana.

Amiri, istraživač teheranskog Sveučilišta Malek Ashtar, tajanstveno je nestao u lipnju 2009., dok je bio na hodočašću u Saudijskoj Arabiji, prema iranskim medijima. Iranska vlada optužila je za umiješanost u njegov nestanak optužila SAD.

Amirijevo pojavljivanje bilo je jednako tajanstveno kao i njegov nestanak, a uslijedilo je samo tjedan dana nakon objave niza video snimki na internetu, koje su cijeli slučaj učinile još intrigantnijim. Amiri ne jednoj od snimaka tvrdi da su ga oteli agenti CIA, a na drugoj da je u SAD došao radi doktorata, navodi Post. Prema dužnosniku upoznatom s podacima koje je Amiri dao misiji, njegova molba za oslobađanje uslišana je kada je dovežen pred zgradu u Washingtonu, gdje predstavnici Irana rade u prostoru koji službeno pripada veleposlanstvu Pakistana.

Ubrzo nakon dolaska u misiju, Amiri je izjavio za iransku televiziju da je njegova "otmica sramotan čin za Ameriku", dodajući kako je bio pod "ogromnim psihičkim pritiskom i nadzorom naoružanih agenata u proteklih 14 mjeseci". Američki dužnosnici osporavaju njegove tvrdnje, inzistirajući da je dobrovoljno prebjegao i pružio vrijedne informacije o iranskom nuklearnom programu. Državna tajnica Hillary Clinton rekla je novinarima u utorak da je Amiri uvijek mogao slobodno otići. (hina/metro-portal)

14.07.2010. 10:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh