« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
CATHERINE ASHTON:

Europa mora povećati svoj utjecaj u svijetu

Moramo mobilizirati sve naše poluge utjecaja u podršci jedinstvenoj političkoj strategiji, poručila je povjerenica EU-a za vanjsku politiku

Catherine Ashton
Catherine Ashton (Wikipedia)
Više o

Europska unija

,

Catherine Ashton

,

sigurnosna politika

Europska unija mora spojiti svoju "tvrdu i meku silu" i preuzeti odgovornost i pred svojim vratima i u najudaljenijim točkama svijeta, rekla je u svom prvom velikom govoru o sigurnosnoj politici nova povjerenica EU-a za vanjsku politiku, Catherine Ashton.

Zadaća Catherine Ashton je da EU-u osigura veći utjecaj u globalnoj diplomaciji a njen govor na godišnjoj Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu predstavio je njenu viziju spajanja vojnih, diplomatskih i civilnih instrumenta Unije.

"Moramo mobilizirati sve naše poluge utjecaja, politička, gospodarska oruđa uz ona za nadziranje društvenih i vojnih kriza, u podršci jedinstvenoj političkoj strategiji", rekla je Ashton.

Ashton za zadaću ima okupiti sve članice EU-a u koherentnijem odgovoru na prijetnje kao što su terorizam, organizirani kriminal, nestašice energije i ilegalna imigracija.

"Mnoge od tih prijetnji su međusobno povezane. Moramo utvrditi veze i onda odrediti i provesti sveobuhvatne strategije", rekla je.

Ashton je u subotu također rekla da Europska unija želi da se elitnim svjetskim skupinama zemalja koje donose odluke pridruže i rastuće sile poput Kine, Indije i Turske.

Kina, Indija, Južna Afrika, Brazil, Meksiko i Turska su "veliki politički i sigurnosni protagonisti sa sve većim političkim utjecajem", naglasila je Ashton i pozvala da se ta činjenica brzo usvoji. "Europski odgovor trebao bi biti velikodušniji u davanju mjesta za glavnim stolovima globalne politike, od početak kada se formiraju strategije, ne samo kada su potrebna sredstva za njihovu provedbu". Istovremeno bi te zemlje zauzvrat trebale dati "pošten doprinos" svjetskoj sigurnosti i miru, istaknula je. (hina/metro-portal)

06.02.2010. 20:12:31
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    06.02.2010. 20:25
    smiješno, pa upravo vanjska politika EU koja uništava ekonomije zemalja trećega svijeta stvara osiromašene ljude koji žele imigrirati u istu... i naravno da onda u osiromašenim zemljama ekstremisti lako vrbuju ljude koji nemaju što više izgubiti, pa nastane i terorizam... istina je da je to sve povezano, ali je i i istina da su EU vođe teški licemjeri i sluge velikog kapitala :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh