« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
300 DO 400 TISUĆA

Egipat će poklati sve svinje u državi

Vlasti naredile su klanje svih svinja u zemlji kao mjeru opreza zbog svinjske gripe.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Egipat

,

svinjska gripa

,

klanje svinja

,

prevencija

"Donesena je odluka da se zakolju sve svinje u Egiptu, počevši od danas", rekao je ministar zdravstva Hatem el-Gabeli, a prenijela je državna novinska agencija MENA.

Egipatski parlament donio je takvu odluku kao mjeru opreza, iako zasad nema izvješća o pojavi svinjske gripe u toj arapskoj zemlji i iako se virus postojeće epidemije prenosi s čovjeka na čovjeka, a ne sa svinje na čovjeka.

Iako ova mjera nema nikakve veze s bolešću, očekuje se da će masovno klanje svinja, koje se u muslimanskom svijetu smatra nečistom životinjom, smanjiti paniku.

Svinja u Egiptu ima između 300 i 400 tisuća, a uglavnom ih uzgajaju egipatski kršćani koji čine oko 10 posto stanovništva najmnogoljudnije arapske zemlje.

Stručnjaci smatraju da bi eventualna pojava svinjske gripe bila pogubna za Egipat jer većina od 80 milijuna stanovnika živi u gusto naseljenoj dolini Nila.

"Pitanje je bilo treba li svinje usmrtiti ili ih premjestiti daleko izvan urbanih zona. Prevladala je ideja da ih se ubije, a vlasnicima nadoknadi šteta", rekao je glasnogovornik vlade Magdi Radi.

"Kada vidite kakvi uvjeti vladaju na svinjskim farmama u Egiptu, totalno nezdravi, shvatite da oni predstavljaju rizik sam po sebi, čak i bez gripe", dodao je Radi.

Egipat ima neugodna iskustva s virusom ptičje gripe, jer je tom bolešću bio najpogođenija zemlja izvan Azije.

Najveća oporbena skupina u Egiptu, zabranjeno islamističko Muslimansko bratstvo, ranije je priopćilo da je svinjska gripa opasnija od hidrogenske bombe. (hina/metro-portal)

29.04.2009. 16:48:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh