« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
MICHAEL MULLEN:

Borba protiv droge u Afganistanu je neuspješna

Suzbijanje problema je već godinama neuspješno, a to je jedan od glavnih razloga savezničke prisutnosti u Afganistanu.

(Getty Images)
Više o

SAD

,

NATO

,

Afganistan

,

Robert Gates

,

droga

,

heroin

,

opijum

,

Michael Mullen

Borba protiv droge koju vode strane snage u Afganistanu nije donijela gotovo nikakav uspjeh u osam godina, unatoč naporima NATO-a posljednjih mjeseci, ocijenio je u četvrtak šef združenog američkog stožera admiral Michael Mullen.

"Očito je da se drogom financira pobuna, to znamo i držim da ju treba eliminirati, ali nismo imali gotovo nikakvog uspjeha posljednjih sedam ili osam godina, kao ni ove godine", rekao je Mullen u Kongresu.

U listopadu 2008. zemlje NATO-a su se složile da u Afganistanu treba suzbiti trgovinu heroina koja financira talibane i dozvoliti međunarodnoj snazi pod zapovjedništvom Saveza da djeluje protiv trgovaca.

"Nedavna pravila nam omogućuju napade na laboratorije i one koji tamo rade, to je korak u dobrom smjeru", rekao je i zatim naglasio potrebu da se stanovništvu ponudi zamjenska kultura za mak koji u Afganistanu iznosi 90 posto svjetske proizvodnje opijuma i heroina.

To je ključni element strategije američkog predsjednika Baracka Obame za Afganistan, rekao je.

Cijela međunarodna zajednica, a ne samo Sjedinjene Države mora poduzeti dogovoreni potez, zaključio je.

Prema podacima američkog ministra obrane Roberta Gatesa, droga proizvedena u Afganistanu financira talibane u iznosu između 60 i 80 milijuna dolara godišnje. (hina/metro-portal)

21.05.2009. 23:15:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh