« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
VELIKA SVEČANOST

80 gay čamaca plovilo amsterdamskim kanalom

Nekoliko desetaka tisuća osoba, među kojima najviše homoseksualaca prerušenih u afričke ratnike, plovilo je u osamdesetak kanua kanalom Prinsengracht

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Amsterdam

,

Nizozemska

,

gay pride

Unatoč kiši, paradi se odazvalo nekoliko desetaka tisuća ljudi. "Ovo je još uvijek velika svečanost, važna svečanost za sve nas i svi bi homoseksualci trebali reći - 'Evo nas, ovdje smo!", rekao je za France presse 68-godišnji Hans Demitra, sudionik parade.

Novi gradonačelnik Amsterdama Eberhard van der Laan, otvorio je paradu s jednoga broda obojanog u boje grada. U jednome od kanua kanalom su se provezli i članovi Europskog parlamenta. Većina sudionika bila je odjevena u zaštitnu boju parade - ružičastu.

No, bivši član gradskog vijeća i član danskog parlamenta Hans Bruggeman, koji nije želio sudjelovati u paradi, izjavio je kako smatra da je riječ o "parodiji na homoseksualizam" te da, kada se bude želio pridružiti paradi "namjerava biti normalno odjeven".

Na taj je način dotaknuo pitanje koje je nedavno potaknulo kontroverzna stajališta među gay populacijom Amsterdama, a to je pitanje otvorenog iskazivanja homoseksualnosti u javnosti, 200 godina pošto je grad postao jedan od prvih u svijetu čiji su stanovnici i uprava eksplicitno dekriminalizirali homoseksualnost. (hina/metro-portal)

07.08.2010. 19:35:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh