« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
AHMADINEDŽAD

Broj žrtava terorističkog napada 11. rujna je prenapuhan

Iranski predsjednik rekao je da je broj žrtava terorističkih napada 11. rujna 2001., pretjeran i da je poslužio kao izgovor Bijeloj kući za napade na Afganistan i Irak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

žrtve

,

ZOI 2022.

Ahmadinedžad, poznat po antiameričkoj i antiizraelskoj retorici, rekao je na konferenciji u Teheranu kako nema dokaza da je broj žrtava u rušenju američkog World Trade Centera bio tako visok.

"Cionisti" su tu brojku unaprijed zadali. Uz pomoć medija u idućih pet, šest dana, stvorieno je takvo ozračje i pripremljeno javno mnijenje tako da su Amerikanci shvatili kako je napad na Afganistan i Irak njihovo pravo, rekao je Ahmadinedžad u govoru koji je prenosila televizija.

A "cionisti" nisu poginuli u napadu na WTC, jer su "dan ranije dobili naputak da ne dođu na posao", rekao je Ahmadinedžad.

Ustvrdio je da nema izvješća s imenima 3.000 poginulih, odnosno da ih on nije vidio. Na internetu je dostupan popis poginulih iz više od 90 zemalja. Ahmadinedžad je k tomu rekao da američka vlada provodi jaču cenzuru od bilo koje države u svijetu.

On je i ranije tvrdio da su napadi 9/11 bili "velika izmišljotina", kao što je i ranije dovodio u pitanje holokaust. U subotu je tako ponovio da su Židovi stradanje izmislili kako bi dobili izgovor za osnutak Izraela.

SAD je pooštrio sankcije protiv Irana zbog nuklearnog programa za koji Iran tvrdi da je mirnodopski, a Zapad drži da je krinka za razvoj nuklearnog oružja. Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je, međutim, naznačio da je spreman za dijalog s Islamskom Republikom. (hina/metro-portal)

07.08.2010. 19:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh