« Metro World News
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
buy nothing

Živi bez novca i potpuno je sretan

Mark Boyle živi u kamp kućici, sam uzgaja hranu i koristi laptop na solarni pogon

(Romina McGuinness/MWN)
Više o

Mark Boyle

,

kupovina

,

novac

,

profit

,

Free community

Zamislite da godinu dana svojom voljom ne živite u današnjem potrošačkom društvu. Zamislite da živite bez novca. Mark Boyle učinio je upravo to. Živi u kućici na kotačima, volontira na organskoj farmi, za pranje zuba koristi sipinu kost i sjemenke bilja, a surfa na laptopu na solarni pogon. I zvuči sasvim normalno.

''Sve sam pažljivo isplanirao, pa mi to nije bio šok. Počeo sam svoj život bez novca na 'Buy Nothing Day' (http://www.buynothingday.co.uk), i nemam nikakve namjere vratiti se u potrošački svijet. Novcem od svoje predstojeće knjige kupit ću komad zemlje na kojem ću osnovati slobodnu zajednicu (Free community), mjesto gdje će ljudi moći živjeti bez novca i uzgajati vlastitu hranu'', kaže Boyle.

Studirao je ekonomiju, za čime uopće ne žali. Kako bi potpuno razumio što točno želi promijeniti, radio je za nekoliko tvrtki koje svoje poslovanje prije svega zasnivaju na etičkim i moralnim načelima, a ne na profitu:

''Morao sam se opet povezati sa stvarima koje sam konzumirao kako bih vidio djelovanje. Trgnuo sam se prije tri godine kad sam s prijateljem raspravljao o situaciji u svijetu. Jer, možeš promovirati što god želiš, ali rješavaš li time išta?''

Koje je njegovo rješenje? Preselio se u kućicu na kotačima, prekinuo sve kontakte, prao zube sipinom kosti i sjemenkama bilja i počeo koristiti solarni laptop kako bi pisao blog na svojoj web stranici.

Kaže da su ga neki kritizirali zbog korištenja laptopa, ali nije imao izbora jer je to bio jedini način komuniciranja.

Njegov tipičan dan uključuje uzgajanje koprive za čaj, kuhanje na kamenoj peći i vježbanje pomoću klade od drva.

''Najteže u svemu je održavanje društvenog života jer bez novca je teško imati djevojku ili otići nekamo s prijateljima. Nije baš da mogu otići na pivo u pub (popio je tri piva u 11 mjeseci) ili u kino. Najveći mi je izazov bio stići iz Bristola u Irsku kako bih proveo Božić s obitelji. Stopirao sam tri dana i stigao na Badnjak'', priča Mark.

Njegova godina bez gotovine službeno ističe 28. studenog, ali Boyle nema namjeru tada stati. Glavni su mu prioriteti uspostavljanje svoje Slobodne zajednice i razvoj web stranice koja će ljudima savjetovati kako živjeti s manje novca.

''Ovo iskustvo pojačalo je moju vjeru da u tome mogu uspjeti. Potrošač je trenutačno najmoćnija osoba na ovom planetu. Zbilja biste trebali kupovati samo ono što vam treba i biti sretni s tim. Ne nedostaje mi kupovanje, to me više uopće ne privlači'', zaključuje Mark Boyle.

Piše: Romina McGuinness/ Metro World News
05.11.2009. 13:51:27
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    dragan calasan
    11.04.2010. 19:15
    pitanje je sta zeli da dokaze i koli ko je potrebno vrmena za nesto sto se dokazuje.
  2. avatar
    dragan calasan
    11.04.2010. 19:20
    ideja je dobra,rezultati vidljivi,kome ,zasto,i zbog cega,za koga, za istoriju,covecanstvo,za ginisa, kolio to treba raditi dugo kao dokaz ... covecanstvu.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh