« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
KINESKO BLAGO

Crna riža - supernamirnica koju je Zapad previdio

Nekada 'Zabranjena riža' danas ima sasvim drugačiji status zahvaljujući stručnjacima koji su otkrili da obiluje antioksidantima, vlaknima i vitaminom E

Crna riža je superhrana
Crna riža je superhrana (Shutterstock)
Više o

superhrana

,

antioksidansi

,

crna riža

,

najbolji recepti

,

recepti za rižu

,

mekinje

Crna riža u Kini ima status gotov svete hrane, dok ju je Zapad na neki način previdio. Šteta, jer znanstvenici tvrde da bi ta namirnica mogla biti novi član grupe koja nosi naziv superhrana. Crna riža ima malo šećera, ali je prepuna vlakana i biljnih tvari koje su dobre za srčane bolesti i razne vrste raka.

Tim stručnjaka sa LSU-a (Louisiana State University) analizirao je uzorke mekinja crne riže uzgojene na jugu SAD-a i pronašao ogromne količine u vodi topivih antioksidanata antocijanina. Oni su zaslužni za pigmentaciju raznog voća i povrća poput borovnica i crvenih paprika. Dakle, oni crnu rižu čine crnom, da se tako izrazimo.

>> Superhrana: Chia sjemenke

>> Uzgojena riža koju nije potrebno kuhati

Ovi antioksidanti čiste štetne molekule iz tijela, štite arterije i sprječavaju oštećenja DNK koja vode do pojave raka. Dr. Zhimin Xu, inače stručnjak za hranu, kaže da u samo jednoj žlici crne riže ima više antocijanina nego u žlici borovnica, ali s manje šećera i više vlakana i vitamina E.

Logika je jasna -  poznato je da su borovnice iznimno zdrave i ujedno vrlo popularne za jelo pa onda nema razloga da isto ne bude i s crnom rižom. Inače, prije nekoliko stoljeća ova je namirnica nosila nadimak „Zabranjena riža" jer su je smjeli jesti samo pripadnici plemstva. Danas joj je najveća uporaba kod ukrašavanja azijskih jela, sushija i raznih deserta.

Prilikom obrade riže mlinari skidaju vanjsku sloj zrna kako bi dobili smeđu ili rafiniranu bijelu rižu koju konzumiramo i mi pored ostatka zapadnoga svijeta. Navodno je smeđa riža bolja od bijele jer sadrži više vitamina E i antioksidanata.

>> Superhrana: Quinoa

Ali dr. Xu uvjerava da je riža crnoga i ljubičastoga pigmenta najbolja. Pored svega navedenog crna riža bi se mogla iskoristiti i u vidu zdravih prirodnih bojila. Nemali je broj istraživanja koja su pokazala da su umjetna bojila povezana s nastankom raka i problemima u ponašanju djece.

Detalji istraživanja predstavljeni su danas na 240. Nacionalnom skupu Američkog kemijskog društva u Bostonu. Ipak, to ne znači da će samo jedna namirnica činiti čuda. Uravnotežena prehrana je ključ. A ubacivanje kojeg zrna crne riže u nju može vam samo koristiti.

22.11.2012. 15:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh