« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
12. 1. 2009.

Knjiga dana: Dražen Jerabek: Zidovi od magle

Dnevnik liječnika koji se druži sa smrću

Kliknite na sliku i povećajte je
Kliknite na sliku i povećajte je
Više o

knjiga dana

,

dr. Raymond Moody

,

Dražen Jerabek

,

Zidovi od magle

Svojevrsna hrvatska inačica "Života poslije života", slavne knjige Raymonda Mooodyija koja tematizira fenomen „tik do smrti" ili povratka iz onostranog. Istovremeno, "Zidovi od magle" svojim autentičnim sadržajem popunjavaju prazninu izdanja takve vrste kod nas ali i u svijetu.

Dražen Jerabek je, naime, tri godine svakodnevno komunicirao s umirućom ili teško bolesnom djecom svih uzrasta na odjelima onkologije dviju zagrebačkih bolnica kojima se u knjizi ne navode imena jer dnevnički zapisi koje je Dražen vodio dijelom dotiču, osvrću se i kritiziraju postojeći bolnički sistem, ali i ukupnu društvenu klimu koja je od smrti i procesa umiranja stvorila tabu temu. No najveći dio knjige ipak nije kritika, već brižno sakupljene poruke s onu stranu zidova od magle.

Knjiga "Zidovi od magle" uz to što sadrži opsežan prikaz hrvatskih iskustava ,,tik do smrti", otvara raspravu o etičnosti prakse transplantacije organa, te se bavi posljedicama predrasuda i nesporazuma koji se u hrvatskom društvu javljaju upornim tabuiziranjem pojma smrti.

Izdavač: TELEdisk

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
12.01.2009. 12:51:59
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    frenk
    17.01.2010. 01:33
    Interesuje me ako vec postoji zivot posle smrti na Zemlji, da li cemo opet bitui sa svojom porodicom.Od toga me je najveca strah, jer sam za svoju porodicu veoma vezan i ne bih volio taj drugi zivot bez njih.Pre mjesec dana sam izgubio jednog clana porodice i veoma mi je tesko palo njena smrt.Da li cemo se ikada sresti u drugom zivotu???
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh