« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
nakon uhićenja

"Pume" ogorčene političkom i medijskom hajkom

Članovi 7. gardijske brigade osudili su napade kojima su izloženi hrvatski branitelji uhićen zbog zločina iz 1995.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Hajdinjak/Cropix)
Više o

ratni zločini

,

uhićenja

,

puma

,

7. gardijska brigada

"Protiv smo medijske i političke hajke protiv članova 7. gardijske sve dok im se ne dokaže moguća krivnja za ratne zločine ili kršenje međunarodnih konvencija", kazao je Mirko Martinjak, predsjednik Udruge 7. gardijske brigade

Martinjak je također rekao kako se dosad nikada nije sudilo pobjednicima u ratu, već da su oni pisali povijest.

Zapitao je koliko su kažnjeni Šljivančanin i Mrkšić za pokolj na Ovčari, a progone se hrvatski branitelji koji su, ističe, stvorili ovu državu. Izraženo je i nezadovoljstvo postupkom predsjednika koji je pomilovao srpske zločince te načinom na koji je hrvatska vlada slala dokumente iz Domovinskog rata Haaškom sudu.

"Trebalo je osnovati povjerenstvo koje bi procijenilo koji se dokumenti mogu slati u Haag, a ne slati sve kako bismo se dodvorili Europskoj uniji i Haagu. Velika prašina se podigla i zbog topničkih dnevnika, a ja odgovorno tvrdim da se topnički dnevnici nisu vodili jer nije bilo vremena", ustvrdio je Martinjak.

Ta se istraga, nastavio je, vodi već tri-četiri godine te je zapitao je li ratni zapovjednik brigade Ivan Korade trebao biti ubijen, inače bi, ustvrdio je, mogao reći nešto što ne bi smio.

Na novinarski upit treba li kazniti pripadnike brigade ako im se dokaže krivnja, Martinjak je odgovorio da ih ne bi trebalo kazniti jer nisu kažnjeni ni četnici za Vukovar. Također je rekao da on ne zna jesu li se navodni zločini u Mliništima i dogodili.

Martinjak nije želio reći imena uhićenih bivših članova brigade te da ne zna jesu li sprovedeni u Županijski sud u Zagrebu.

Sedmorica bivših pripadnika HV-a osumnjičena su da su po nalogu Ivana Koradea, zapovjednika varaždinskih "Puma", 9. i 10. rujna 1995. u Mliništima i Halapićima kod Glamoča za vojne akcije "Maestral 2" strijeljali pet zarobljenih srpskih vojnika i nepoznatog muškarca. (hina/metro-portal)

20.10.2009. 17:54:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh