« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ustavne promjene

Oporba traži ukidanje glasovanja izvan Hrvatske

POGLEDAJTE VIDEO - Prema prijedlozima oporbe, uvjeti glasovanja na referendumu i parlamentarnim izborima bili bi isti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srećko Niketić/CROPIX, Infopunkt)
Više o

referendum

,

izbori

,

Vladimir Šeks

,

Zoran Milanović

,

privatizacija

,

proračun

,

dijaspora

,

Ivo Josipović

,

ratni profiter

Klubovi zastupnika SDP-a, HNS-a i IDS-a traže da se u promijenjenom Ustavu donese stavka da se za glasovanje na parlamentarnim izborima primjene isti uvjeti kao i za glasovanje na referendumu, dakle da se uzme u obzir većina od ukupnog broja birača koji su pristupili glasovanju.

Oporba također predlaže da hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu i dalje imaju pravo glasa, ali da mogu glasovati isključivo na biralištima u Hrvatskoj.

Ukoliko njihov prijedlog prođe u Saboru, odredba bi otežala izlazak na izbore za oko 400.000 glasača, što je desetak posto biračkog tijela, odnosno 300.000 Hrvata u BiH.

Vladimir Šeks je u ime HDZ-a rekao da se 90 posto stavova oporbe podudara sa prijedlozima Vlade uz neke iznimke koje će biti regulirane naknadnim razgovorom.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović osvrnuo se na glasovanje u Saboru gdje se proračun donosi običnom saborskom većinom. Takav način odlučivanja o jednom od najvažnijih dokumenata jedne države Milanović smatra u najmanju ruku čudnim:

SDP-ovac Ivo Josipović osvrnuo se na novu ustavnu odredbu nezastarijevanja kaznenih djela počinjenih tijekom pretvorbe i privatizacije. Iako podržava Vladin prijedlog, smatra da bi mjere trebale biti još kompleksnije:

20.10.2009. 17:29:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh