« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
nema više

Twitter i Facebook zabranjeni na radnom mjestu

Privatnici smatraju da zaposlenici previše “vise” na društvenim mrežama, dok državne firme to ne smeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Facebook)
Više o

Facebook

,

YouTube

,

zabrana Facebooka

,

Twitter

,

društvene mreže

,

produktivnost

Zbog opasnosti od otkrivanja povjerljivih informacija, korištenje svih društvenih mreža strogo je zabranio Ustavni sud, Ministarstvo pravosuđa te ostali sudovi i pravosudne institucije u Hrvatskoj.

Pristup Facebooku, Twitteru i My Spaceu onemogućuje posebno instaliran program koji ujedno zabranjuje otvaranje stranica pornografskog sadržaja te kladionica i kockarnica, doznaje Jutarnji.

Na sličnu odluku odlučila su se i brojna privatna poduzeća koja su ustanovila da im zaposlenici previše dragocjenog radnog vremena troše pregledavajući slike prijatelja na Facebooku ili videa na YouTubeu.

Siemens je tako onemogućio pristup na Chat i YouTube, T-Mobile samo na YouTube, a Agrokor na Facebook. Poduzeća smatranju da društvene mreže smanjuju produktivnost rada što nije održivo u poslovanju.

S druge strane, gubitaši poput HEP-a i Zagrebačkog holdinga nemaju ništa protiv toga da im zaposlenici vrijeme provode na svim mogućim internetskim stranicama.

"Nismo zabranili pristup navedenim stranicama, a nisam čuo niti da je izdana pismena ili usmena naredba da se na te stranice nesmije ići", potvrdio je za Jutarnji Dušan Viro, glasnogovornik Holdinga.

Za usporedbu, 54% kompanija u SAD-u zabranilo je pristup društvenim mrežama pošto one odvraćaju pozornost zaposlenika od prioriteta na poslu. Naime, istraživanja pokazuju da produktivnost na poslu uslijed korištenja Facebooka pada za 1,5% na dan.

28.10.2009. 07:14:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh