« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
3. predsjednik

Počeli teći rokovi za predsjedničke izbore

Svi koji se žele kandidirati moraju prikupiti potpise najmanje 10 tisuća birača

(Goran Mehkek/Cropix )
Više o

predsjednički izbori

,

DIP

Večeras od ponoći počinju teći rokovi za predsjedničke izbore, 27. prosinca, na kojima će birači izabrati predsjednika RH za naredni petogodišnji mandat.

Svi koji se žele kandidirati za novog predsjednika u narednih 12 dana, do 16. studenoga, moraju prikupiti i Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostaviti potpise najmanje 10 tisuća birača.

Obrasci za prikupljanje potpisa moći će se kupiti u prodavaonicama Narodnih novina ili skinuti s internetske stranice Državnoga izbornog povjerenstva.

Nakon isteka roka za kandidiranje, DIP će u roku od 48 sati utvrditi valjanost kandidatura i objaviti listu kandidata.

Objavom liste u svim dnevnim novinama i na HTV-u počinje izborna kampanja, koja će trajati 37 dana, od 19. studenoga do 24 sata prije izbora, kada počinje izborna šutnja.

Osvoji li netko od kandidata većinu glasova svih birača koji iziđu na izbore, Hrvatska će u prvom krugu dobiti novog predsjednika.

U protivnom, dva kandidata s najviše osvojenih glasova idu u drugi krug izbora, koji će se održati 10. siječnja. Pobjednik i novi predsjednik je kandidat koji u drugom krugu osvoji više glasova.

Ako kandidati na ponovljenim izborima osvoje jednak broj glasova birača, izbor se još jednom ponavlja. (hina/metro-portal)

05.11.2009. 06:19:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh