« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
JOSIPOVIĆ ZA DER STANDARD:

Želim vidjeti Hrvatsku u EU do 2012.

Austrija je zemlja na koju se treba ugledati kad su u pitanju demokratski standardi, smatra hrvatski predsjednik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Ivo Josipović

,

Hrvatska EU

,

kosor

Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović o svojim je ciljevima kad preuzme dužnost govorio u razgovoru za austrijski dnevnik Der Standard te je naglasivši svoju proeuropsku orijentaciju kazao kako bi Hrvatsku volio vidjeti u Europskoj Uniji do 2012. godine.

"Jako bih želio kada bi Hrvatska pristupila EU 1. siječnja 2012. godine", rekao je Josipović za austrijski dnevnik od nedjelje.

Kao glavnu zadaću svog budućeg predsjedničkog mandata označio je borbu protiv korupcije na najvišoj razini jer, kako je rekao, "ona predstavlja opasnost za hrvatsku sigurnost".

Na pitanje o suradnji s premijerkom Kosor kazao je da predsjednik ima obvezu surađivati s premijerkom i da s time osobno nema nikakvih problema te da će se koncentrirati na ono što ujedinjuje sve političke snage. A to je na unutarnjem političkom planu borba protiv korupcije i izlazak iz aktualne krize, a na vanjskopolitičkom planu pristup Hrvatske Europskoj uniji i poboljšanje odnosa s državama u susjedstvu.

Što se tiče demokratskih standarda, tu Josipović vidi Austriju kao zemlju u koju se treba ugledati.

"Austrija je pomogla Hrvatskoj kod stjecanja neovisnosti i u izgradnji europske Hrvatske. Ne možemo jednostavno preuzeti austrijski model ali možemo prepoznati vrijednosti i učiniti ono što moramo učiniti, a uz potporu Austrije sigurno smo korak brže u smjeru EU", zaključio je Josipović u razgovoru za austrijski dnevni list Der Standard. (hina/metro-portal)

17.01.2010. 11:09:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh