« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NENAD STAZIĆ:

Hrvatska socijaldemokratska zajednica može biti ime Bandićeve stranke

Duško Ljuština, direktor kampanje nezavisnog kandidata Milana Bandića, ponosan je na izborni rezultat

Mnogi misle da Bandić ima dobar temelj za osnivanje nove stranke
Mnogi misle da Bandić ima dobar temelj za osnivanje nove stranke (Drago Sopta/CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

izbori

,

Nenad Stazić

,

Duško Ljuština

,

Ivan Jarnjak

,

nova stranka

Duško Ljuština je gostujući u HTV-ovoj emisiji Otvoreno naglasio kako je rezultat Milana Bandića na predsjedničkim izborima odličan politički kapital. Time se samo produbljuju špekulacije o tome kako bi Bandić mogao osnovati stranku. SDP-ovac Nenad Stazić, u slučaju da se Bandić zaista odluči na takav potez, predlaže naziv - Hrvatska socijaldemokratska zajednica.

Ipak, nakon smirivanja strasti i krajnjeg ishoda izbora te jasnog zauzimanja strana, ključno je pitanje što će se sad zbivati u SDP-u:

„Ja osobno ne znam što se sprema unutar SDP-a, neke čistke ili ne. Prema tome, nakon odluke organa SDP-a sve ćemo znati. Osobno se nisam time bavio i razmišljao. U svemu tome radi se o ozbiljnoj temi na hrvatskoj političkoj sceni, a to je preširoka tema za obraditi u ovako kratkoj emisiji. Ja sam u ovu priču ušao kao prijatelj Milana Bandića i spreman sam sve konzekvence snositi. Nije mi žao, u tu priču ušao sam zdrave glave, jasnih odluka i to je sve što mogu reći", izjavio je Ljuština.

Čak je i Nenad Stazić birao riječi i ostajao suzdržan. "Gledajte, ne možete raditi istodobno na RTL-u i HRT-u. Ne možete igrati za dvije momčadi i dvije različite reprezentacije", Stazićev je stav o ljudima koji su stali na stranu Milana Bandića, no, on istovremeno upozorava da će o njima odlučivati stranka. Prema njegovom mišljenju, zanimljivije bi bilo raspravljati o eventualnom osnivanju nove socijaldemokratske stranke koja ne bi bila prijetnja SDP, ali bi svakako zadavala teške udarce HDZ-u. Čak joj je i naziv predložio - Hrvatska socijaldemokratska zajednica.

Pod zastavom HDZ-a oglasio je Ivan Jarnjak koji u Bandićevoj stranci ne bi vidio prijetnju jer HDZ nije glasao po stranačkom diktatu već po vlastitoj savjesti. Jarnjak objašnjava da je kojim slučajem HDZ imao kandidata u drugom krugu, tek tad bi se moglo govoriti o tome kako im je Bandić pokupio glasove. Zatim je podsjetio kako je bilo mnogo pokušaja od 90-ih pa nadalje da se formiraju stranke, ali od svih njih samo je HDSSB opstao.

"Nema uopće bojazni da postoji neka nova politička snaga koja je u stanju osnovati novu stranku koja će postići respektabilni rezultat. Govoriti o 40 posto na izborima je u redu, ali to su glasovi birača različitih stranka, jer na parlamentarnim i lokalnim izborima se ti ljudi vraćaju svojim matičnim strankama", rekao je Jarnjak. Kao primjer je naveo Borisa Mikšića koji je imao sjajan rezultat na prethodnim izborima, ali je zatim nestao bestraga.

"Pridobiti glasače i organizirati stranku je iznimno teško", upozorava Jarnjak. Ljuština je pak izrazio neslaganje s izjavama o krajnjoj desnici; on kaže da nije s Bandićem razgovarao o osnivanju stranke i da o tome ništa ne zna. Samo se pohvalio se kako je Bandić u drugom krugu dobio čak 900,000 glasova i da je jedini od nezavisnih kandidata koji je ušao u drugi krug. Ljuština smatra da je to vrlo ozbiljan rezultat te da će Bandić svakako postati ozbiljan politički faktor u Hrvatskoj.
12.01.2010. 00:07:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh