« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
tko je mesićev izbor?

Svojeg ću kandidata podržati u drugom krugu

Osim o vrućoj temi kandidature, predsjednik RH odgovarao je i na pitanja o Podravki te Badelu 1862

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

Podravka

,

Ericsson Nikola Tesla

,

predsjednički kanditati

,

Badel 1862

Predsjednik Republike Stjepan Mesić, odgovarajući u srijedu na pitanja novinara o potpori predsjedničkim kandidatima, izjavio je kako će svoga kandidata podržati u drugom krugu.

O kandidaturi Milana Bandića Mesić je rekao kako mu želi puno sreće, a na pitanje hoće li ga podržati, Mesić je ponovio kako će "svoga kandidata podržati u drugom krugu i onda će to javno reći".

Predsjednik Republike odgovarao je na pitanja novinara nakon večerašnje svečanosti obiljažavanja 60. obljetnice kompanije Ericsson Nikola Tesla.

O ostavci državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i člana Nadzornog odbora HAC-a Zdravka Livakovića, ni predsjednik Mesić ni ministar financija Ivan Šuker večeras nisu imali saznanja.

Šuker je rekao da će o tome, ako je to točna informacija, biti riječi na sutrašnjoj sjednici Vlade.

Na pitanje novinara kako komentira presudu Europskog suda za ljudska prava, koji je presudio u korist uklanjanja vjerskih simbola iz (talijanskih) škola, predsjednik Mesić rekao je kako je bitno samo provoditi Ustav u kojem sve piše.

"Ako netko želi privatno držati simbole koje god hoće vjere - u redu je, ali u vojsci gdje imamo svih vjera, agnostika i ateista, ustav je poznat i treba ga poštivati", dodao je Mesić.

Podsjetio je kako je "tražio da se u Hrvatskoj provodi Ustav koji kaže da u javnim ustanovama mogu biti izvješene zastava, grb, tj. simboli hrvatske države".

Na pitanje novinara je li utjecao da račun tvrtke Badel 1862 bude odblokiran, kao što to tvrdi bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, rekao je kako Polančec sam treba voditi računa o svemu što je do sada radio.

Dodao je kako mu je dolazio Srđan Mladinić iz SMS-a, te da mu je davao verbalnu podršku jer je riječ o tvrtki koja je išla u nove projekte te se bavila izvozom.

"I onda je jedan dan došao Mladinić i rekao da je u teškim problemima i da traži negdje sredstva. Kako nije mogao tražiti pomoć HBOR-a jer je tamo bio zadužen, pitao sam ga s kim najviše posluje, a on je kazao - s Podravkom", rekao je Mesić.

"Taj dečko se previše razigrao, a ne znam zašto. Ja nisam kriv za njegovu sudbinu, on je sam svoj kadrovik. Prema tome neka o svojim poslovima sam vodi računa, i o svemu što je do sada radio. Ja stvarno u to ne ulazim", izjavio je Mesić o Polančecu.

Dodao je kako je Mladiniću tada rekao da traži kredit od Podravke, no on mu je odgovorio kako je to nemoguće jer im SMS već duguje 65 milijuna kuna.

Tada mu je Mesić predložio da nazove predsjednika Uprave Podravke, Zdravka Šestaka, no Mladinić je odgovorio da ne može.

"Kakve to veze ima s pranjem novca za koje se jedna grupa optužuje? Kakve ja veze imam s tim?, rekao je Mesić.

U vezi s poduzećem Badelom 1862 predsjednik Mesić je kazao kako mu je Polančec došao na razgovor. Požalio mu se da mu je vrlo teško u Vladi.

Dodao je kako je tada rekao Polančecu da je nekoliko predstavnika Badela 1862 bilo kod njega, te da se boje da će njihovi bivši komercijalisti, od kojih je jedan otišao za direktora Hrvatskog zavoda za statistiku, a drugi za direktora Agencije za zbrinjavanje atomskog otpada, sa svojim dionicama i sa državnim dionicama na koje ima utjecaj Polačec, prebaciti Badel Slovencima.

"Rekao sam Polančecu da ne bi bilo dobro u ovom vremenu sada prepustiti jedan hrvatski i zagrebački brend Slovencima, i on je rekao da to sigurno neće biti, i da ne stoje Slovenci iza toga", kazao je Mesić.

Dodao je da ga ne interesira tko će od direktora ostati u Badelu, već ga interesira da se Badel zadrži.

"Kako se odvijala Glavna skupština tvrtke, zašto i na koji način, ja u to ne ulazim", kazao je Mesić, odgovarajući na novinarska pitanja nakon što je prisustvovao obilježavanju 60. godišnjice Ericsson Nikole Tesle. (hina/metro-portal)

04.11.2009. 23:40:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh