« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
PRORAČUNSKI RASHODI

Kosor zatražila dodatno stezanje remena

Svega bez čega možemo preživjeti moramo se odreći, izjavila je premijerka i naglasila kako se program gospodarskog oporavka mora provesti

Jadranka Kosor štednja
Jadranka Kosor štednja (Marija Mihić/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

štednja

,

proračun

,

gospodarske mjere

,

gospodarski program

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor pozvala je danas sindikate da se vrate u Gospodarsko-socijalno vijeće, zatražila je dodatne mjere štednje u trošenju proračunskih sredstava i najavila odlučnu borbu protiv nelikvidnosti i provedbu programa gospodarskog oporavka bez ikakvog odstupanja.

"Tražim i ove godine dodatno stezanje remena kad se govori o proračunu. Svega bez čega možemo preživjeti moramo se u ovom trenutku odreći", rekla je premijerka Kosor u govoru na 14. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu koje se održava u Šibeniku u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Premijerka je pozvala sindikate, čije su središnjice jučer objavile izlazak iz GSV-a, da se vrate u to vijeće kako bi zajedno s Vladom i Hrvatskom udrugom poslodavaca doprinijeli gospodarskom oporavku Hrvatske.

"Kad se govori o gospodarskom oporavku Hrvatske ništa se neće i ne može riješiti na ulici. Sve se može i hoće riješiti zajedničkim razgovorom te potporom programu gospodarskog oporavka i provedbom svih mjera tog programa", istaknula je.

Naglasila je kako se već počelo sa smanjenjem neporeznih davanja poduzetnicima, odnosno smanjenjima vezanim za spomeničku rentu te najavila kako će Vlada idući tjedan odlučivati i o smanjenju davanja vezano za šume, vode i turističku zajednicu. Iznijela je i podatak kako su sada dospjele obveze javnih poduzeća između 1,2 i 1,3 milijarde kuna od čega 90 posto otpada na Hrvatsku elektroprivredu, Hrvatske željeznice i Hrvatske šume.

"Činjenica je da se HEP-u puno više duguje nego što HEP duguje i sada je prilika da se stvari srede i oni koji duguju HEP-u moraju platiti svoj dug", kazala je premijerka Kosor.

Istaknula je kako Hrvatske autoceste više ne duguju nikomu jer su svima platili potraživanja. "Pozivam HAC-ove dobavljače i očekujem od njih da će i oni nastaviti taj niz i platiti onima kojima oni duguju i na taj način pomoći rješavanju problema nelikvidnosti", kazala je.

Također je naglasila kako se očekuje da će se angažmanom novoutemeljenog Ureda za objedinjenu javnu nabavu moći na godinu uštedjeti oko 300 milijuna kuna.

"Programom gospodarskog oporavka Vlada se bavi 24 sata na dan i taj je program dobio potporu svih međunarodnih relevantnih institucija. No, nisu svi u Hrvatskoj spremni preuzeti odgovornost za gospodarski oporavak", kazala je premijerka.

Kosor je u iscrpnom govoru više puta naglasila kako se program gospodarskog oporavka mora provesti bez posustajanja i strahovanja. "Nema odstupanja od bilo koje mjere u provedbi programa gospodarskog oporavka, počevši od smanjivanja državne uprave za pet posto do smanjivanja mirovina koje se plaćaju prema posebnim propisima, odnosno do reforme mirovinskog sustava.''

Navela je kako je nedavno spominjanje eventualnog smanjivanja broja općina izazvalo lavinu reakcija, a slične su reakcije bile i pri spominjanju spajanja sudova radi racionalizacije. Po premijerkinom tumačenju u Hrvatskoj nedostaje poduzetničkog ozračja. (hina/metro-portal)

21.05.2010. 18:08:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh