« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NE POPUŠTA SE

Dioki zbog obustave plina zatvara pogon i gubi 500 radnika?

U Diokiju navode da INA ne želi dogovor i počela je proces prisilne naplate duga, usprkos jamstvu da će Dioki dug vratiti

Ina Dioki plin
Ina Dioki plin (Wikipedia)
Više o

INA

,

MOL

,

energenti

,

vladin zrakoplov

,

poljski predsjednik

Tvrtka Dioki je priopćila da će u slučaju zaustavljanja dijela proizvodnje vezane uz Inine sirovine pristupiti proizvodnoj reorganizaciji i restrukturiranju, da u ovom trenutku nema neposredne opasnosti od stečaja, ali i da to vjerojatno znači zatvaranje pogona na Žitnjaku i gubitak petstotinjak radnih mjesta.

Iz Diokija navode kako, usprkos svim jamstvima koje su nudili za vraćanje duga i suprotno dogovoru postignutom 14. svibnja na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, "INA-MOL i dalje ne želi dogovor te je jučer započela proces prisilne naplate duga i najavila obustavu isporuke etana i prirodnog plina Diokiju".

"U slučaju zaustavljanja dijela proizvodnje vezane uz Inine sirovine, Dioki će pristupiti proizvodnoj reorganizaciji i restrukturiranju te će se više koncentrirati na svoje postrojenje na Krku, a s obzirom na veliki potencijal Dioki Grupe, u ovom trenutku nema neposredne opasnosti od stečaja. Naravno, bez obzira na to šteta će za Dioki biti velika, a to će vjerojatno značiti i zatvaranje pogona na Žitnjaku i gubitak petstotinjak radnih mjesta", ističu iz Diokija.

Podsjećaju da zbog gotovo dvostrukog povećanja cijene, do kojeg je došlo zbog novog načina izračuna te niza drugih elemenata, nisu mogli prihvatiti prijedlog novog ugovora koji su zaprimili od tvrtke Prirodni plin u vlasništvu INA-MOL-a.

Ističe se da je cijelo vrijeme Dioki pokušavao pregovorima riješiti nastale probleme, "ali se INA-MOL i Prirodni plin d.o.o. oglušuju na naše prijedloge koristeći svoj monopolistički položaj na tržištu".

Dioki je, kako se navodi, ponudio ugovor s cijenom plina od 1,41 kunu po kubiku, što predstavlja povećanje od 20 posto u odnosu na prošlu godinu, sukladno odluci Vlade, te je spreman platiti do sada isporučeni plin po istoj cijeni do kraja 2010.

U posljednjih godinu dana, kao posljedica krize, nastaje znatan dug Diokija prema Ini za koji je Dioki spreman založiti i dio imovine kao jamstvo, a što je bilo potvrđeno na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, navode iz Diokija. Također poručuju kako je u ovom trenutku najvažnije pitanje dugoročna cijena energenata za hrvatsko proizvodno gospodarstvo.

Hrvatska, ističu iz Diokija, danas ima situaciju gdje jedna strana tvrtka, kao što je MOL, koristi svoj monopolistički utjecaj na tržištu i ucjenjuje hrvatske proizvođače cijenom energenata. "Istovremeno, taj isti MOL te iste energente nudi po znatno povoljnijim cijenama svojim tvrtkama kćerima u Mađarskoj, koje su nam direktna konkurencija na svjetskom tržištu. Danas u tom kontekstu pričamo o Diokiju, a sutra ćemo o Petrokemiji Kutina, Lipiku, Munji i drugima", upozoravaju iz Diokija.

Objašnjavaju i kako INA-MOL novi izračun cijene plina temelji na tzv. "ruskoj formuli" prema kojoj se plina trenutno kreće oko 2,07 kuna po kubiku. No, podsjećaju i da Hrvatska godišnje troši više od tri milijarde prostornih metara prirodnog plina, od kojih oko dvije trećine tj. više od dvije milijarde dolazi iz domaće proizvodnje.

"U situaciji kada ne postoji ni pravna ni činjenična mogućnost za povlaštene kupce prirodnog plina da promijene opskrbljivača prirodnog plina neodrživo je da određivanje cijene prirodnog plina bude prepušteno volji Prirodnog plina koji na tržištu nema konkurenciju", ističu iz Diokija i zaključuju kako svi proizvođači moraju znati kolike će dugoročno biti cijene energenata. (hina/metro-portal)

21.05.2010. 18:23:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh