« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
MINISTAR JE REKAO SVOJE

Čobanković: Seljaci nemaju razloga za prosvjede, daje im se previše pozornosti

Obraćajući se predstavnicima medija danas u Splitu, ministar poljoprivrede je rekao kako se ne smiju preuveličavati brojke prosvjednika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Danijel Soldo/CROPIX)
Više o

prosvjed

,

Petar Čobanković

,

seljaci

,

Nataša Mihaljčišin

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković izjavio je kako seljaci nemaju razloga za prosvjede koji su danas počeli u Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji te da se tim prosvjedima daje "možda previše pozornosti". Svatko ima pravo izraziti svoje nezadovoljstvo, ali nema razloga za bilo kakve aktivnosti koje idu u pravcu prosvjeda, rekao je danas novinarima u Splitu ministar Čobanković.

Na traženje prosvjednika da se u cijelosti ispuni "đakovački sporazum" iz ožujka i seljacima isplati zaostali dug za poticaje iz 2008. godine od 205 milijuna kuna napomenuo je kako je tim sporazumom predviđena isplata tih poticaja s rokom dospijeća u lipnju 2011. Odgovarajući na pitanja u vezi mjenica seljacima rekao kako nema nikakvih mjenica te da "u sporazumu (đakovačkom sporazumu) jasno stoji da pravo na naplate dolazi u lipnju 2011. godine". Dodao je kako su seljaci na kućne adrese o tome dobili obavijest.

>> Prosvjeduju vukovarsko-srijemski seljaci

Ministar Čobanković smatra da se "možda daje previše pozornosti" tim prosvjedima jer se, kako je rekao, radi o mirnim prosvjedima u kojima sudjeluje oko 150 osoba i isto toliko traktora. Pri tomu je istaknuo kako je u Hrvatskoj 180.000 evidentiranih poljoprivrednika od kojih 90.000 prima novčane potpore.

>> Vukovarsko-srijemski seljaci i dalje na cestama

Obraćajući se novinarima rekao je kako ne treba preuveličavati brojke prosvjednika. "Govorite točne brojke jer to je vrlo bitno", kazao je Čobanković. Ministar Čobanković je rekao i kako je nekima "ugodnije slušati gospodina Pokrovca (predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza vukovarsko-srijemskih seljaka) koji kaže da seljak treba ostvariti svoja prava nego ministra koji kaže da ostvaruje prava". "Činjenica je da se ne može dobiti nešto čega nema, nego će se dobiti sukladno zakonu koliko je predviđeno financijskih sredstava u državnom proračunu za te stavke. Ništa izvan zakona, ništa izvan državnog proračuna", kazao je Čobanković tumačeći potpore poljoprivrednicima. (hina/metro-portal)

21.06.2010. 23:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh