« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ODUSTAJANJE NE DOLAZI U OBZIR

Vukovarsko-srijemski seljaci i dalje na cestama

Na nešto više od 20 punktova danas su se smjestili i seljaci iz Virovitičko-podravske županije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibušić/CROPIX)
Više o

Petar Čobanković

,

Vukovarsko srijemska županija

,

seljaci prosvjed

,

Nataša Mihaljčišin

Nezadovoljni vukovarsko-srijemski seljaci, koji od podneva mirno prosvjedu s parkiranim traktorima uz vinkovačku južnu obilaznicu te uz cestu Bošnjaci-Županja i Ilača-Tovarnik, ostaju ustrajni u svojim zahtjevima, potvrdio je predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije Tomislav Porkovac. S prosvjedima su danas počeli i poljoprivrednici u Virovitičko-podravskoj županiji na više od 20 punktova.

Seljaci od Vlade zahtjevaju da u cijelosti ispuni "đakovački sporazum" iz ožujka, odnosno da se seljacima isplati zaostali dug za poticaje iz 2008. od 205 milijuna kuna u vezi kojega je u petak u Grabarju postignut sporazum seljačkih udruga s ministrom poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja Petrom Čobankoviće da će se dug isplatiti u mjenicama, ali do danas, prema tvrdnjama seljaka, nije plaćen. "Umjesto dogovorene mjenice za zaostale poticaje danas je seljacima prispjela jedino obavijest u kojoj ih iz Ministarstva poljoprivrede po tko zna koji put obavještavaju da imaju pravo na isplatu poticaja", kazao je Pokrovac dodajući kako je "sada pitanje mjenica postalo sporednom stvari".

"Dosta nam je laži i prevara. Mjenice nas više toliko i ne zanimaju, koliko stvarni oporavak poljoprivrede i stočarstva", kazao je Pokrovac navodeći kako se seljaci zalažu za konačno rješavanje nagomilanih problema u poljoprivredi. Stoga, pored ispoštivanja "đakovačkog sporazuma" traže i ukidanje poticaja iz proračuna za uvoz prasadi, teladi i junadi, provedbu europskih standarda za smrznuto meso iz uvoza i za uvoz sira te za otkup uljane repice od devet posto vlage.

>> Prosvjeduju vukovarsko-srijemski seljaci

Traže i donošenje zakona o analizi šećera i šećerne repe s pravom proizvođača da mogu u posebnom laboratoriju, izvan šećerane, provjeriti primjese i digestiju, te cijenu ovogodišnjeg roda pšenice od 1,20 kuna po kilogramu. "Dok se ne ispune ti zahtjevi ostat ćemo u prosvjedu", poručio je Pokrovac dodajući kako se na na tri lokacije u Vukovarsko-srijemskoj županiji, na kojima traju mirni prosvjedi, nalazi ukupno više od 150 traktora. (hina/metro-portal)

21.06.2010. 20:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh