« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
SVE ISPOČETKA

Prosvjeduju vukovarsko-srijemski seljaci

Seljaci Vukovarsko-srijemske županije mirno prosvjeduju parkiranim traktorima, a pridružili su im se i seljaci Virovitičko-podravske županije

seljaci prosvjed
seljaci prosvjed (Damir Glibušić/Cropix)
Više o

poljoprivreda

,

Tomislav Pokrovac

,

seljaci

,

poljoprivredni poticaji

,

seljaci prosvjed

,

vukovarsko-srijemski seljaci

,

seljački prosvjedi

,

geigerov brojač

Seljaci Vukovarsko-srijemske županije započeli su s najavljenim mirnim prosvjedom. Parkirali su traktore uz vinkovačku južnu obilaznicu, u Bošnjacima na županjskom području i u Ilači uz državnu cestu Vinkovci-Tovarnik.

"Zahtijevamo od Vlade da u cijelosti ispuni 'đakovački sporazum', odnosno da se seljacima isplati zaostali dug za poticaje iz 2008. od 205 milijuna kuna te za poticaje u stočarstvu i ratarstvu koji su već trebali biti isplaćeni kako je Vlada obećala, a još uvijek nije ispunila", izjavio je Tomislav Pokrovac, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza (HSS) Vukovarsko-srijemske županije, koji je organizator prosvjeda.

>> Seljaci će razgovarati s Čobankovićem, ali i prosvjedovati

Kazao je kako je na adrese seljaka, umjesto dogovorene mjenice za zaostale poticaje, danas prispjela jedino obavijest u kojoj ih iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja obavještavaju da imaju pravo na isplatu poticaja.

"Na žalost, opet smo prevareni. Mi znamo kako mjenica izgleda. Ovo je običan papir i to si Vlada i Ministarstvo ne bi smjeli dozvoliti", kazao je Pokrovac dodajući kako seljaci ne žele pristati "da teret oporavka hrvatskog gospodarstva, o kojem govori premijerka Jadranka Kosor, u konačnici najviše podnesu seljaci i radnici".

seljaci prosvjed

Kako je rekao, mirni prosvjed seljaka je "prosvjed oporavka Vlade jer je Vlada ta koja se prvo mora oporaviti i štititi onoga koji danas puni proračun". Prosvjed će potrajati do ispunjenja zahtjeva, a nakon izvjesnog vremena, ukoliko se Vlada ogluši na zahtjeve, seljaci će ići i na povremenu blokadu prometnica, najavio je.

Uz trak vinkovačke južne obilaznice nalazi se četrdesetak traktora, promet usmjeravaju djelatnici policije, a u Bošnjacima i kod Ilače uz cestu se nalazi po pedesetak traktora.

Osim zahtjeva sadržanih u 'đakovačkom sporazumu', prosvjednici traže određivanje zaštitne cijene pšenice u iznosu 1,20 kuna za kilogram, a traže i oslobađanje seljaka optužnih prijedloga za prošle prosvjede.

Prosvjeduje se i u Virovitičko-podravskoj županiji

Nezadovoljni neisplatom duga za poticaje iz 2008. godine kao i poticaja u stočarstvu i ratarstvu te ukupnim stanjem u poljoprivredi i seljaci u Virovitičko-podravskoj županiji započeli su mirne prosvjede na više od 20 punktova u toj županiji. Predsjednik Udruge seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić istaknuo je kako će se prosvjed proširiti te kako očekuje da će do sutra obuhvatiti još dvadesetak punktova.

Pipić nagalašava kako traže pregovore s premijerkom Jadrankom Kosor, budući se s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem nisu uspjeli dogovoriti. Najavljeno je da će prosvjedi trajati do daljnjega, dok Vlada ne ispuni seljačke zahtjeve i potraživanja. (hina/metro-portal)

21.06.2010. 14:30:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh