« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
ŠUMA U PUSTINJI

WaterBoxx - kutija koja će spasiti klimu

VIDEO - Plastična kutija WaterBoxx omogućit će pošumljavanje pustinja i smanjiti količinu CO2 na Zemlji

WaterBox
WaterBox (Groasis)
Više o

CO2

,

klimatske promjene

,

pošumljavanje

,

pustinja

,

izumi

,

vodootporna šminka

,

obuća za plažu

Nizozemac Pieter Hoff izumio je plastičnu kutiju koja bi, po njegovom mišljenju, mogla spasiti Zemlju od klimatskih promjena. Kutija, naime, omogućuje sadnju i rast stabala u pustinji i drugim toplim krajevima s malom količinom padalina koja bi mogla vezati velike količine štetnog CO2.

Postupak je naizgled jednostavan, ali istovremeno revolucionaran. Potrebno je prvo posaditi dvije ili tri sjemenke drveta te iznad njih položiti kutiju na način da se otvor nalazi točno iznad sjemenki. U kutiju je zatim potrebno uliti 15 litara vode, a preostali dio posla tzv. WaterBoxx odrađuje potpuno sama.

>>Klimatske promjene stajat će nas preko 300 milijardi funta

Kutija je dizajnirana tako da prikuplja kišnicu i kondenziranu vodu, hladi mlado stablo preko dana i grije tijekom noći te ga štiti od vjetra dok u zemlju ispušta manje količine vode potrebne za rast, točnije oko 50 mililitara dnevno.

"Pušta točno onoliko vode koliko biljci treba da se ne bi osušila, dok ju istovremeno potiče da pusti korijene sve dublje u potrazi za vodom", objašnjava Pieter Hoff. Stablo takvu pomoć za rast treba oko godinu dana, nakon čega se WaterBoxx može skinuti i upotrijebiti na drugom mjestu.

>>Ubrzanje klimatskih promjena je alarmantno

Hoff je na kutiji radio sedam godina i siguran je da pomoću nje stabla mogu rasti bilo gdje, od pustinja do šuma koje je razorio požar. "Testirali smo kutiju u pustinji Mojave na jugu Kalifornije na temperaturi od 45 stupnjeva - funkcionira", ponosno tvrdi nizozemski izumitelj koji je uvjeren da kutija može spasiti Zemlju.

"Možemo posaditi drveće koje će riješiti problem CO2. Upravo je to bila moja vizija kada sam radio kutiju. U atmosferi imamo previše CO2, a problem bi se mogao u potpunosti riješiti kada bi posadili dvije milijarde hektara stabala", zaključuje Hoff.

03.09.2010. 10:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    03.09.2010. 12:08
    smiješno je CO2 smatrati zagađivačem... sa više CO2, biljke brže rastu... a što više šume, više CO2 u atmosferi, jer biljke preko noći udišu O2 a ispuštaju CO2 :-P
  2. avatar
    DEO
    21.09.2010. 22:52
    Valjda biljke ispustaju O2?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh