Metro-portal.hr

objavljeno 02.03.2010. 14:08:00
EKVIVALENT TISUĆA NUKLEARKI

Čestice iz središta Zemlje nose tajnu potresa

Rezultati Borexino eksperimenta predstavljaju prvi dokaz o raspadanju radioaktivnih elemenata u unutrašnjosti planete zbog kojeg dolazi do stvaranja ogromnih količina energije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Talijanski su znanstvenici u podzemnom laboratoriju Gran Sasso Nacionalnoga instituta za nuklearnu fiziku došli do zanimljivog otkrića koje bi moglo započeti novu eru u istraživanjima mehanizama koji djeluju u unutrašnjosti Zemlje.

U pokusu kojeg su proveli, znanstvenici su se, na neki način, po prvi puta susreli s geoneutrinima, točnije antičesticama koje dolaze iz središta Zemlje. Radi se o prvom dokazu kako tisućama kilometara ispod kore planete dolazi do raspadanja radioaktivnih elemenata poput urana, na primjer, nakon čega pak dolazi do proizvodnje ogromnih količina topline koja pomjera kontinente, topi stijene i pretvara ih u vulkansku magmu, odnosno lavu.

Prvi pogled u unutrašnjost Zemlje, dakle, bacili su znanstvenici koje je predvodio Gianpaolo Bellini u eksperimentu Borexino u već spomenutom laboratoriju. Detalji su opisani i objavljeni na znanstvenoj internetskoj stranici arXiv.org. Ukratko, raspadanje radioaktivnih elemenata predstavlja jedan od glavnih izvora energije planete koja se procjenjuje na nekih 30 do 40 milijardi kilowatta što je ekvivalent tisućama nuklearnih centrala. Radi se o količini energije koja bez problema može pomjerati kontinente i izazvati potrese.

Kako tvrdi Bellini, ovo saznaje započinje novu eru u proučavanju mehanizama u unutrašnjosti Zemlje jer će se sad lakše istraživati i dolaziti do preciznijih podataka o toplini proizvedenoj u  Zemljinom plaštu, a time će se automatski lakše nadgledati i procesi koji uzrokuju potrese i vulkanske aktivnosti.

02.03.2010. 14:08:00
http://metro-portal.hr/cestice-iz-sredista-zemlje-nose-tajnu-potresa/34427/