« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
mugabe

Vijeću sigurnosti UN-a dosta Zimbabvea

UN je odlučio djelovati i to baš u vrijeme predsjedavanja hrvatskog premijera Ive Sanadera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Ivo Sanader

,

Zimbabve

,

Robert Mugabe

,

kolera

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

inflacija u Zimbabveu

,

kolera u Zimbabveu

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je u ponedjeljak da je život u Zimbabveu postao "nepodnošljiv" zbog neuspjeha čelništva te države da se posveti rješavanju političke, gospodarske i humanitarne krize u zemlji, te upozorio da u epidemiji kolere, od koje je do sada umrlo 978 osoba, može oboljeti i do 60.000 ljudi.

Ban Ki-moon

"Mi nastavljamo svjedočiti o neuspjehu čelnika u Zimbabveu da se posvete rješavanju političke, gospodarske, humanitarne i krize ljudskih prava s kojima se suočava zemlja i da učine što je najbolje za narod", rekao je Ban Ki-moon na zatvorenom sastanku Vijeća sigurnosti UN na kojem je sudjelovala američka državna tajnica Conoleezza Rice i britanski ministar vanjskih poslova David Miliband, izvijestile su američke novinske agencije.

Sanader zabrinut za Zimbabve

Sastankom je predsjedavao hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je u izjavi za novinare kazao kako se "stanje u Zimbabveu svakodnevno pogoršava", te da Vijeće sigurnosti UN-a u toj zemlji želi postići "stabilnost, u političkom i gospodarskom smislu". Vijeće sigurnosti UN-a, po njegovim se riječima, već dugo nada da će sadašnji režim u Zimbabveu promijeniti pristup prema narodu i oporbi. "Nadamo se da će ova sjednica Vijeća pomoći da se postignu te promjene u pristupu sadašnjeg režima", kazao je Sanader.

Zemlja koja ispašta zbog političkog rivalstva

Zimbabve, kojim vlada predsjednik Robert Mugabe od 1980., nalazi se u stanju kolapsa sa 10 godina recesije iza sebe i političkom blokadom nakon propalih pregovora o podijeli vlasti između Mugabea i čelnika oporbe Morgana Tsvangiraija. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pripremila je "sveobuhvatni operativni plan odgovora na koleru" koji je prihvatila vlada u Harareu i već je počela isporuka hitnih pošiljki lijekova, rekla je glasnogovornica glavnog tajnika UN-a Michele Montas.

Glavni tajnik UN-a Ban kazao je da plan zahtijeva 25 milijuna dolara za provedbu, te da će se broj stanovnika Zimbabvea kojima treba pomoć u hrani sa sadašnjih 3.5 milijuna do ožujka 2009. povećati na 5.8 mililjuna ili na oko polovicu ukupne populacije. "Ljudi Zimbabvea ne mogu se priuštiti daljnje čekanje. Međunarodna zajednica ne može si priuštiti da gleda kako se stanje pogoršava. Postoji mogućnost da će se cijelo gospodarstvo urušiti u kratkom vremenu", rekao je glavni tajnik. "Prvi korak mora biti inzistiranje na hitnom formiranju vlade nacionalnog jedinstva", naglasio je.

"Mi vjerujemo da ovaj sastanak treba označiti početak ponovnog angažiranja Vijeća sigurnosti", rekao je novinarima nakon sastanka britanski ministar vanjskih poslova David Miliband, izrazivši nadu da će Vijeće idućih tjedana nastaviti taj angažman. Miliband je upozorio da se u Zimbabveu događa "dezintegracija institucija države" i "gospodarski kolaps", te kolaps zdravstvenih i obrazovnih službi, uz šokantnu činjenicu povratka kolere.

Južna Afrika ne želi provedbu plana pomoći

Američki diplomati su se nadali da će Vijeće sigurnosti usvojiti neobvezujuću izjavu, osuđujući Mugabea jer nije uspio narod zaštiti od izbijanja kolere. No, zapadni diplomati kažu da je plan blokirala Južna Afrika, nestalna članica Vijeća. Za izjavu Vijeća sigurnosti UN potreban je konsezus svih 15 članica.

Condoleezza Rice je nakon sastanka izjavila da nije razočarana, navodeći kako namjera sastanka nije bila da "donese određeni rezultat". Dodala je kako ne zna hoće li Vijeće sigurnosti još raspravaljati o Zimbabveu prije isteka mandata predsjednik Georgea W. Busha u siječnju, ali da misli da je "kranje vrijeme da se nešto učini za Zimbabve".

Politika ispred života - Zimbabve ne želi pomoć

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack izjavio je u Washingtonu da SAD razgovara s moćnim susjedom Zimbabvea, Južnoafričkom Republikom i drugim članicama Vijeća sigurnosti UN o tome "kako pokrenuti proces koji će okončati tragediju koja se događa u Zimbabeu". Zemlje koje imaju utjecaja, trebaju ga iskoristiti za pritisak kako bi došlo do promjena u Zimbaveu, rekao je McCormack.

Zimbabve je pokušao blokirati sastanak Vijeća sigurnosti UN, izvijestio je od države kontrolirani list Herald, citirajući ministra informiranja Sikhanyiso Ndlovu. Velika Britanija i SAD pokušavaju iskoristiti koleru kao "predtekst za rat protiv Zimbebvea", izjavio je Ndlovu za list. Vijeće sigurnosti UN može raspravljati samo o pitanjima koja su prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti, a Zimbabve to nije, ističe Herald. (hina/metro-portal)

16.12.2008. 09:29:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh