« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
POČETAK NOVE ERE

Video: Uspješno lansirana prva privatna svemirska raketa

Deset minuta nakon lansiranja u utorak Dragon se odvojio kako je i bilo predviđeno od drugog stupnja i ušao u Zemljinu orbitu uz pljesak u kontrolnom centru SpaceX

Fotografija vijesti
Više o

let u svemir

,

Falcon 9

,

Space X

Nakon dugih priprema u svemir je konačno lansirana raketa Falcon 9 koja na sebi nosi kapsulu Dragon bez posade, čime je uspješno završeno prvo lansiranje privatne rakete tvrtke Space X u svemir, prenosi Hina.

Raketa se odvojila od rampe u Cap Canaveralu u 3.44 sati ujutro (9.44 sati po srednjoeuropskom vremenu), tri dana nakon otkazivanja leta.

U subotu prije zore lansiranje je bilo otkazano drugi put zbog tehničkih teškoća.

Deset minuta nakon lansiranja u utorak Dragon se odvojio kako je i bilo predviđeno od drugog stupnja i ušao u Zemljinu orbitu uz pljesak u kontrolnom centru SpaceX kao i u Svemirskom centru Kennedy.

Minutu poslije svemirski brod od 6 tona, visok 5,9 metara i promjera 3,6 metara stavio je u pogon svoje dvije solarne antene i krenuo prema ISS-u koji je na visini od 350 km i do kojega treba stići u četvrtak.

Elon Musk (40), utemeljitelj, milijarder i vlasnik SpaceX, na twitteru je izrazio zadovoljstvo: "Falcon je poletio savršeno, Dragon je u orbiti i solarne antene funkcioniraju, osjećam golemo olakšanje".

Dragon će obaviti niz manevara i provjera te ako sve prođe u redu NASA će odobriti spajanje na stanicu u petak u 14.06 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Spajanje će se obaviti pomoću robotizirane ruke ISS-a, a nadzirat će ga dvojica od šestorice astronauta na stanici.

Dragon će se od stanice odvojiti 31. svibnja i krenuti natrag na Zemlju, gdje treba pasti u Tihi ocean, ispred Kalifornije.

22.05.2012. 12:57:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Igre 532
    22.05.2012. 22:55
    sjajan napredak!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh