« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
KORTIKALNA MREŽA

Video igrice pripremaju nas za velika postignuća u životu

Igranje video igrica mladićima pomaže u obavljanju važnih zadataka koji uključuju vizualno-motoričke vještine

Video igrice pripremaju nas za velika postignuća u životu
Video igrice pripremaju nas za velika postignuća u životu (Shutterstock)
Više o

mozak

,

računalne igre

,

igrice

,

video igrice

Igranje računalnih igrica može vašem djetetu pomoći da jednog dana postane, na primjer, ugledni kirurg, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Elsevier's Cortex. Naime, pokazalo se da reorganizacija kortikalne mreže u mozgu mladićima koji često igraju igrice pomaže u obavljanju drugih, ozbiljnijih zadataka koji uključuju vizualno-motoričke vještine.

Znanstvenici iz Centra za istraživanje vida na Sveučilištu York u Kanadi usporedili su dvije grupe mladića: 13 mladića u dvadesetima koji igraju igrice barem četiri sata tjedno tijekom posljednje tri godine s 13 njih koji uopće ne igraju igrice. Pregledali su ih pomoću funkcionalne magnetske rezonancije i morali su obaviti niz zahtjevnih vizualno-motoričkih zadataka.

>> Nasilne video igrice su za većinu djece sasvim bezopasne

Kako kaže prof. Lauren Sergio, tim znanstvenika je analizirao kako se vještine naučene igranjem računalnih i video igrica mogu upotrijebiti za nove zadaće. Pokazalo se da su te vještine vrlo korisne.

Naime, neiskusni igrači su se tijekom ispitivanja najviše oslanjali na parijetalni korteks (područje mozga koje se obično koristi u koordinaciji ruka-oko), dok se kod iskusnih igrača pokazala povećana aktivnost u prefrontalnom korteksu u prednjem dijelu mozga.

Otkriće da korištenje vizualno-motoričkih vještina može reorganizirati djelovanje mozga nudi nadu u rješavanje problema pacijenata s Alzheimerovom bolesti, a potrebno je vidjeti vrijedi li ovo pravilo i za žene koje igraju igrice.

24.09.2010. 21:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ps Vita
    24.01.2012. 13:12
    U svemu treba biti umjeren pa tako i u video igricama..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh