« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
POZITIVNA STRANA VIRTUALNOG SVIJETA

Video igrice dobre za žene starije od 50 godina

Nintendo Wii je, zbog tjelesnog aspekta korištenja, dobar za starije ljude i u smislu tjelesnih aktivnosti i zbližavnja s ostalim sudinoicima u igri

Nintendo Wii
Nintendo Wii (Getty Images)
Više o

zdravlje

,

nintendo wii

,

starije osobe

,

video igrice

Video igrice najčešće se povezuju s lijenošću, izoliranošću i tinejdžerima,a rijetko kad u kontekstu poboljšanja životnog stila , komunikacije i mobilnosti. Međutim, čini se kako je to sasvim kriva percepcija. Prema istraživanju Škole za javno zdravlje Sveučilišta La Trobe, Nintendo Wii doprinosi poboljšanju društvenog i emocionalnog stanja starijih žena. Do tog se zaključka došlo nakon 12-tjedne analize žena u dobi između 56 i 84 godine starosti koje su bile članice PAG-a (Planned Activity Group), Grupe za planirane aktivnosti iz predgrađa Melbournea. U tom području starije stanovništvo je u porastu, a s godinama raste i broj slučajeva pretilosti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, navodi se u priopćenju Sveučilišta La Trobe.

„Starije osobe su izložene riziku od izoliranosti i niska im je razina tjelesne aktivnosti, a te dvije stvari se povezuju s negativnim zdravstvenih ishodima", kazao je Dennis Wollersheim koji je i proveo istraživanje.

„U ovom istraživanju gledali smo izvedivost inkorporiranja Nintendo Wii konzole u PAG-ovo okruženje kako bismo mogli procijeniti tjelesne i psihičke učinke", dodao je Wollersheim.

Tijekom prvih šest tjedana mjerila se tipična tjelesna aktivnost žena kroz normalne aktivnosti kao što su pijenje čaja, užinanje, šetnja do kantina, igranje lutrije i sl. U drugom dijelu istraživanja u svakodnevicu je uveden Nintendo Wii i pridodane su još dvije analize - kontrola razine kisika u krvi i kontrola metabolizma.

Zahvaljujući video igricama žene su se općenito osjećale bolje. osim toga, činjenica da su naučile baratati suvremenom tehnologijom pomagala se vrlo korisnom jer su zahvaljujući toj vještini uspjele poboljšati odnose i komunikaciju s unucima. na kraju, tjelesni aspekt igrana igrica na Nintendovoj konzoli potiče interakciju između igrača i gledatelja; zato je Wii bliži stvarnom svijetu nego ostale tradicionalne video igrice s drugih konzola.

05.04.2011. 15:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh