« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
RECEPT ZA KRIZU

Venezuela zatvara banke koje ne mogu objasniti povećanje kapitala

Zbog 'internih nepravilnosti' Venezuela će likvidirati dvije banke čiji su dužnosnici u pritvoru ili imaju zabranu napuštanja zemlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hugo Chavez

,

Venezuela

,

banke

,

nacionalizacija banaka

,

Ricvrado Fernandez

,

Ali Rodriguez

Venezuela je u ponedjeljak zatvorila četiri privatne banke dan nakon što je predsjednik Hugo Chavez upozorio da neće oklijevati nacionalizirati bilo koju financijsku ustanovu koja ne doprinosi nacionalnom razvoju.

Djelatnici i klijenti okupili su se ispred banaka čija su vrata ostala zatvorena nakon što je ministar financija Ali Rodriguez rano ujutro sazvao konferenciju za tisak kako bi objavio njihovo zatvaranje zbog internih nepravilnosti.

Četiri zatvorene banke imaju samo šest posto venezuelskih pologa, a vlada ih je preuzela 20. studenog zbog kršenja propisa o solventnosti i neobjašnjivih povećanja kapitala.

Vlasnik banaka Ricvrado Fernandez, koji je održavao bliske veze s vladom, nalazi se u pritvoru a sud je zabranio 16-orici dužnosnika banaka da napuštaju zemlju.

Dvije banke bit će likvidirane no više od 90 posto njihovih klijenata zaštitit će osiguravajuća agencija državne banke. Financijski problemi u druge dvije banke manji su i one bi mogle biti spašene, rekao je Rodriguez što su analitičari protumačili kao vjerojatno formalno vladino preuzimanje banaka.

Analitičari ocjenjuju kako je zatvaranje ovih četiriju banaka izravno povezano s problemima tih banaka i pogoršanjem odnosa njihovog vlasnika s Chavezovom vladom, a ne početkom novog vala državnog preuzimanja nadzora nad dijelovima venezuelskog gospodarstva. (hina/metro-portal)

01.12.2009. 00:12:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh