« Svijet
objavljeno prije 14 godina
NOVA GRČKA?

Veliki prosvjed u Portugalu zbog mjera štednje

Prosvjednici su željeli izraziti protivljenje strogim mjerama štednje koje je odredila socijalistička vlada

Portugal
Portugal (Getty Images)
Više o

Portugal

,

mjere štednje

,

Snjeguljica

,

komemoracija za žrtve

,

sumporna kiselina

Nekoliko tisuća zaposlenika u državnim i privatnim tvrtkama okupilo se u subotu poslijepodne u Lisabonu na velikoj nacionalnoj manifestaciji protiv mjera štednje koje je najavila vlada radi povećanja državnih financija.

"Ne želimo da Portugalci postanu nezainteresirani i rezignirani", rekao je Manuel Carvalho da Silva, glavni tajnik najveće sindikalne konfederacije CGTP-a koja je pozvala na dan prosvjeda.

Prosvjednici su željeli izraziti protivljenje strogim mjerama štednje koje je odredila socijalistička vlada koja je u svibnju predstavila nove mjere, među kojima povišenje poreza, sniženje socijalne pomoći i zaleđivanje zapošl javanja državnih dužnosnika.

Profesori su se okupili ispred ministarstva obrazovanja, ističući transparente na kojima upozoravaju da odgovorni za krizu plate posljedice. Oni su pozivali na "zaleđivanje vlade".

Mjere štednje bi trebale omogućiti ozdravljenje javnih financija suočenih sa širenjem grčke krize i rastom stope kamata na dug. Vlada pokušava smanjiti deficit s 9,4 posto PIB-a na 4,6 posto nakon 2011. i ispod 3 posto 2013.

Organizatori prosvjeda računaju na sudjelovanje 200.000 ljudi kao i 13. svibnja 2009. kada je oko 200.000 sudionika postavilo rekord u Lisabonu tražeći bolje radne uvjete.(hina/metro-portal)

29.05.2010. 19:27:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh