« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina
USKRS

Veliki četvrtak - vjerovanja i običaji

Veliki četvrtak prvi je dan Vazmenog trodnevlja, dana koji prethode najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu

Posljednja večera simbol je Velikog četvrtka
Posljednja večera simbol je Velikog četvrtka (Arhiva)
Više o

korizma

,

običaji

,

Veliki četvrtak

,

Vazmeno trodnevlje

Veliki četvrtak slavi se u četvrtak prije Uskrsa i kršćanski je spomendan Isusove posljednje večere. Veliki četvrtak do Mise večere Gospodnje je ujedno i zadnji dan korizme.

Na Veliki četvrtak ujutro slavi se Misa posvete ulja (Missa chrismatis) na kojoj se posvećuje krizma (ulje za svetu potvrdu), te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene.

Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje. Preporučuje se da u njoj sudjeluje što veći broj župljana, jer je to početak najsvetijih dana u godini. Misno evanđelje govori o tome kako je Isus apostolima prao noge, kao primjer i poziv svim kršćanima na uzajamnu ljubav i služenje.

Nakon mise se posvećene hostije, namijenjene za pričest na Veliki petak, prenesu u pokrajnju kapelu ili oltar, zajedno s Presvetim (tj. velikom posvećenom hostijom koja se sprema u tzv. pokaznicu, odnosno dijelom prozirnu ukrašenu posudu, tako da vjernici mogu jasno vidjeti hostiju - Isusa Krista). Također, svi se ukrasi s oltara odnesu. Tada se obično upriličuje barem jednosatno klanjanje, kao spomen na Kristovu molitvu u Getsemanskom vrtu, kada su njegovi učenici pozaspali.

Veliki četvrtak je, također, spomendan u koji je Isus ustanovio dva sakramenta: euharistiju (svetu misu) i svećenički red.

13.04.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh