« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
GODIŠNJICE

Veličanstveno i dostojanstveno za 150 godina HAZU

Zagrebačka filharmonija za veliku obljetnicu HAZU-a priredila je poseban program kojim je predstavila pet antologijskih djela hrvatske glazbe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (ZF)
Više o

Zagrebačka filharmonija

,

Zvonko Kusić

,

Miljenko Puljić

,

obljetnica HAZU

U petak 29.4. svečanim koncertom Zagrebačka filharmonija na veličanstven način pridružila se obilježavanju 150. obljetnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Pred stoljeće i pol - 29. travnja 1861. godine - veliki mecena i dobrotvor biskup J. J. Strossmayer održao je svoj znameniti govor u Hrvatskome saboru te predložio osnutak Akademije i modernog Sveučilišta u Zagrebu. Biskupov je prijedlog jednodušno prihvaćen, a danas je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti krovna hrvatska znanstvena i umjetnička institucija.

Zagrebačka filharmonija, koja ove godine slavi 140 godina vlastitog djelovanja, za veliku obljetnicu HAZU-a priredila je poseban program kojim je predstavila pet antologijskih djela petorice veličanstvenih ličnosti hrvatske glazbe.

Koncert je tako otvoren predigrom Papandopulovoj operi Amfitrion, koju je slijedilo Gotovčevo Simfonijsko kolo, a nakon Istarske suite Natka Devčića, u samom finalu večeri izveden je i svečani prolog Scientiae et arti Stjepana Šuleka.

U vokalnom ciklusu Z mojih bregov Krešimira Baranovića na poeziju Frana Galovića predstavio se prvak Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, cijenjeni hrvatski bariton Siniša Hapač, a orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnao je maestro Zoran Juranić.

Bilo je doista veličanstveno i dostojanstveno biti u petak navečer u dvorani, baš kako i zaslužuje 150 slavnih godina HAZU-a. Koncert je održan pod visokim pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske, a svečanu prigodu uveličale su brojne osobe iz političkog i javnog života, predvođeni predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem te zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Prisutnima u dvorani obratili su se ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić i predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić.

Zagrebačka filharmonija nastavlja redovitu koncertnu sezonu u petak 6.5. u Crvenoj oktavi. Na koncertu posvećenom velikom Franzu Lisztu nastupa pijanist zadivljujućih muzičkih argumenata - Lovro Pogorelić!

30.04.2011. 12:40:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh