« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 10 dana
STVARNO?

Vegetarijanci bolje i duže žive?

Vegetarijanci u usporedbi s onima koji to nisu imaju 12 posto manje rizika da će umrijeti u razdoblju od šest godina

Vegetarijancima je bolje nego drugima?
Vegetarijancima je bolje nego drugima? (Arhiva)
Više o

vegetarijanstvo

,

dug život

,

savjeti

Vegetarijanstvo možda produljuje život, sudeći po studiji objavljenoj u američkom časopisu JAMA Internal Medicine.

Znanstvenici s kalifornijskog svučilišta Loma Linda utvrdili su da vegetarijanci u usporedbi s onima koji to nisu imaju 12 posto manje rizika da će umrijeti u razdoblju od šest godina.

U studiju je bilo uključeno 73 tisuće pripadnika Kršćanske adventističke crkve koji prakticiraju samo vegetarijansku prehranu. Pratilo ih se šest godina. Prosječno su vegetarijanci imali 12 posto manje izgleda da će u tom vremenu umrijeti, a po podgrupama, peskovegetarijanci su imali 19 posto niže izglede, vegani 15 posto, lakto ovo vegetarijanci osam, a poluvegetarijanci osam posto.

Važno je napomenuti, kažu znanstvenici, da vegetarijanci imaju i druge prednosti koje dovode do duljeg života.

Veća je vjerojatnost da će biti mršaviji, više vježbati, biti nepušači i nealkoholičari od ostalih. Također su i češće u brakovima i višeg su stupnja obrazovanja.

Stručnjaci dodaju kako bi se veza između vegetarijanstva i duljeg života trebala potvrditi studijom u duljem vremenskom razdoblju.

Početkom ove godine znanstvenici s Oxforda odvojeno su istraživanjem na 45 tisuća ljudi došli do zaključka da vegetarijanci imaju 32 posto manje izgleda da će razviti srčano oboljenje u usporedbi s 'mesojedima'. Također je manja vjerojatnost da će biti dijabetičari i imati povišen indeks tjelesne mase.

02.03.2019. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    02.03.2019. 18:15
    točno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh