« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
SUPER

Veganski obroci u menzama za sve

Uvedite veganske obroke u studentske menze, dobri su za sve, kažu iz udruge Prijatelji životinja

Veganska hrana dobra je za sve
Veganska hrana dobra je za sve (Prijatelji životinja)
Više o

menza

,

vegani

,

veganska hrana

Povodom Dana otvorenih vrata udruga, Prijatelji životinja organiziraju bogat i slastan program za sve koje zanima rad jedne od najaktivnijih udruga u Hrvatskoj. U četvrtak 16. 5. 2019. s početkom u 13 sati, ispred zagrebačkog Studentskog centra, svima će ponuditi degustaciju ukusnih veganskih jela, a na štandu Udruge do 20 sati moći će se potpisati peticija za uvođenje opcije veganskih obroka u javne institucije.

Već sljedeći dan, 17. 5. 2019. od 17 sati u prostoru Prijatelja životinja u Jurišićevoj 25, kreće projekcija dokumentarca „Live and Let Live" u kojemu se pojavljuju najveća imena pokreta za prava životinja kao što su Peter Singer, Tom Regan, Gary Francione i Melanie Joy, a film istražuje, kroz osobne priče šestero pojedinaca, naš odnos prema životinjama, povijest veganstva i etičke, ekološke i zdravstvene razloge koji potiču ljude na veganstvo. Slijedi ležerno druženje zaslađeno kolačima i palačinkama.

Kroz aktivnosti tijekom Dana otvorenih vrata svi su dobrodošli upoznati se s radom udruge Prijatelji životinja i saznati kako pomoći volontiranjem, donacijom i na druge načine. No zbog velikog zanimanja studenata za proširenje jelovnika u menzama na veganske obroke, naglasak ovogodišnjih Dana otvorenih vrata upravo je na apelu na nadležne institucije da omoguće osnovno pravo na obrok po izboru, kako u studentskim restoranima tako i u školama i vrtićima. Naime, u posljednjih deset godina broj vegana drastično se povećao i u Hrvatskoj i svijetu, no ponuda u studentskim restoranima i drugim javnim institucijama kritično izostaje.

Stoga Prijatelji životinja ističu da bi se uvođenjem veganskih obroka u menze zadovoljila potreba za zdravim obrokom svih studenta koji se hrane veganski zbog životinja, zdravlja i okoliša, onih koji su alergičari i dijabetičari i svih onih koji povremeno žele veganski obrok jer su biljne namirnice prikladne za sve, neovisno kako se hrane. Veganska prehrana zdravija je i jednako ukusna kao i prehrana koja sadrži namirnice životinjskog podrijetla, dok su veganski obroci povoljniji od onih s namirnicama životinjskog podrijetla, a priprema je jednostavnija. Mnoge namirnice koje se nabavljaju za potrebe menze ionako su veganske i mogu se od njih napraviti odlična jela.

U udruzi Prijatelji životinja navode da pri uvođenju veganskih obroka stoje na raspolaganju studentskim restoranima svojim znanjem i dugogodišnjim iskustvom na području veganske prehrane, kao i s kuharima i nutricionistima s kojima surađuju. Smatraju važnim da studenti imaju priliku i poticaj hraniti se zdravije i održivije, a na taj način pokazuje se i briga za okoliš i zdravlje studenata.

„Nema razloga da u 21. stoljeću zbog izbora prehrane ijedan student ili učenik bude gladan i zakinut za osnovno pravo izbora vrste obroka", kažu Prijatelji životinja u pozivaju sve na potpisivanje peticije i degustaciju veganskih jela. Peticija se može potpisati i na www.prijatelji-zivotinja.hr.

14.05.2019. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh